Często pojawia się w internecie pytanie: “Jakie zioła na wątrobę?” – czyli wiele osób jest zainteresowanych uzyskaniem informacji jak poprawić jej funkcjonowanie. Wątroba jest największym organem w organizmie. Jest również organem odpowiedzialnym za detoksykację: wypłukiwanie różnych toksyn, z którymi stykamy się w diecie, stylu życia i środowisku.
Każdy z układów organizmu jest uzależniony od wątroby, która oczyszcza krew z zanieczyszczeń. Zanieczyszczenia te mogą obejmować toksyny środowiskowe, dodatki do żywności lub leki.
Innym przykładem jest aldehyd octowy, neurotoksyna pochodząca z alkoholu, która jest również czasami wytwarzana endogennie w jelitach.
Regularne narażenie na działanie aldehydu octowego powoduje stan zapalny, który z kolei powoduje, że komórki są zastępowane przez tkankę bliznowatą. Zbliznowaciałe komórki wątroby nie mogą prawidłowo funkcjonować, co oznacza, że Twoja wątroba również nie może funkcjonować.
Wątroba musi też radzić sobie z masą innych toksyn: przetworzoną żywnością, lekami (farmaceutycznymi lub innymi) i zanieczyszczeniami. Nawet ćwiczenia i światło słoneczne powodują, że organizm wytwarza wolne rodniki, które mogą uszkodzić wątrobę.
Wolne rodniki to cząsteczki, którym brakuje elektronu i mogą być śmiertelne. Problem z wolnymi rodnikami polega na tym, że aby stać się znowu “całością”, kradną elektrony z innych komórek w organizmie, zamieniając je w wolne rodniki. Powoduje to uszkodzenie komórek i tkanek w wątrobie i sprawia, że są one bardziej podatne na choroby przewlekłe.
Im więcej toksyn przyjmujemy, popijamy i stykamy się z nimi, tym większe obciążenie dla wątroby.
Oznaki przeciążenia wątroby to zmęczenie, bóle głowy, problemy trawienne, problemy skórne i osłabienie funkcji odpornościowych.
Oczywiście, trudno jest prowadzić życie całkowicie wolne od toksyn. Dlatego tak ważne jest wspieranie wątroby.
Zioła na wątrobę
Oset mleczny
Oset mleczny (Ostropest plamisty) jest jednym z najbardziej popularnych suplementów wątroby do leczenia i naprawy wątroby dzięki jego niesamowitym nasioną, które zawierają flawonoid o nazwie silymarin.
Silymaryna jest ważnym przeciwutleniaczem i chroni wątrobę poprzez optymalizację funkcji wątroby i detoksykacji.
Naprawia również uszkodzenia komórek wątroby spowodowane przez choroby, alkohol i narkotyki.
W rzeczywistości, ostropest jest stosowany na całym świecie w leczeniu alkoholowego zapalenia wątroby, chorób wątroby (marskość wątroby) i wirusowego zapalenia wątroby.
Silymaryna działa jak strażnik, chroniąc wątrobę przed toksynami i wolnymi rodnikami.
Wiąże się na zewnątrz komórki wątroby i blokuje przed wolnymi rodnikami ich wejście do komórki wątroby. Zmiata również toksyny, które już znalazły drogę do wnętrza komórki.
Jedną z najważniejszych funkcji ostropestu plamistego jest jego zdolność do zwiększania produkcji glutationu, “matki wszystkich przeciwutleniaczy”. Największe stężenie glutationu znajduje się w wątrobie.
Oset mleczny pomaga również zapobiegać wyczerpywaniu się glutationu. Uważa się, że aktywność antyoksydacyjna tego ważnego związku jest dziesięć razy silniejsza niż witaminy E.
Liść karczocha
Powszechnie spożywany w Ameryce Północnej, Europie i krajach śródziemnomorskich, liść karczocha jest obecnie znany jako ważny środek wspomagający pracę wątroby.
Zawiera on cynarynę, która zwiększa produkcję żółci w wątrobie. Dzięki temu procesy detoksykacyjne w organizmie są bardziej efektywne, co pomaga różnym organom w usuwaniu szkodliwych toksyn, takich jak alkohol i inne substancje chemiczne.
Podobnie jak ostropest, liście karczocha zawierają ważny flawonoid – sylimarynę. Silymaryna jest najbardziej znana ze swoich zdolności do ochrony wątroby.
Liść karczocha przyczynia się również do ogólnego stanu zdrowia i dobrego samopoczucia, pomagając w utrzymaniu zdrowego poziomu cholesterolu u osób zagrożonych chorobą wieńcową serca.
Korzeń kurkumy
Znany przeciwzapalny i przeciwutleniacz, polifenole w korzeniu kurkumy są również korzystne w zmniejszaniu ryzyka stłuszczenia wątroby spowodowanego stresem.
Badania przeprowadzone na krowach wykazały, że warunki stresowe mogą prowadzić do zmian fizjologicznych w wątrobie, co wpływa na retikulum endoplazmatyczne. Przyczynia się to do rozwoju stłuszczenia wątroby.
Jednak, gdy krowy w badaniu były karmione mieszanką kurkumy i zielonej herbaty, naukowcy zauważyli znaczne obniżenie markerów podrażnienia dla stłuszczenia wątroby.
Silne właściwości przeciwutleniające kurkumy pomagają również chronić wątrobę przed szkodliwymi wolnymi rodnikami, a nawet mogą pomóc w zmniejszeniu ryzyka powstawania w organizmie komórek powodujących raka.
Korzeń mniszka lekarskiego
Korzeń mniszka lekarskiego wspomaga funkcjonowanie wątroby, poprawiając zdolność organizmu do usuwania toksyn, a także zwiększając produkcję żółci.

Koreańskie badanie przeprowadzone na myszach wykazało, że korzeń mniszka lekarskiego pomaga zapobiegać uszkodzeniom wątroby spowodowanym przez toksyny środowiskowe, takie jak alkohol i substancje chemiczne.
Naukowcy odkryli, że wysokie stężenie przeciwutleniaczy w korzeniu mniszka lekarskiego może chronić komórki wątroby, a także odpierać wolne rodniki, które mogą uszkadzać komórki.
Podczas badań na królikach, którym podawano dietę wysokocholesterolową, stwierdzono, że leczenie korzeniem mniszka lekarskiego poprawia aktywność enzymów przeciwutleniających i profil lipidowy osocza.
Dlatego ten suplement diety został uznany za posiadający wiele potencjalnych właściwości hipolipidemicznych i przeciwutleniających.
Jako dodatkowa korzyść, pomaga on również chronić przed stresem oksydacyjnym związanym z miażdżycą i zawiera wiele witamin i składników odżywczych, które pomagają oczyścić wątrobę i utrzymać jej prawidłową pracę.
Korzeń żółtodrzewu
Niesamowite zioło do detoksykacji, żółty korzeń dock pomaga oczyścić wątrobę i układ limfatyczny z toksyn.
Badania sugerują, że pomaga stymulować działanie układu limfatycznego w całym organizmie, zwiększając tempo, w którym szkodliwe zanieczyszczenia są wypłukiwane.
Ziele żółtodrzewu jest często uwzględniane w wielu tradycyjnych recepturach oczyszczających krew, w tym w herbacie Essiac.
Korzeń żołtodzrewu działa moczopędnie, zwiększając częstotliwość oddawania moczu, co pomaga w eliminacji toksyn.
Pomaga również stymulować perystaltykę i zwiększyć wydzielanie śluzu i wody w okrężnicy, poprawiając tempo usuwania odpadów z organizmu.
Jako ważne źródło antrachinonów, jest również przydatna do regulacji ruchów jelit i zapobiegania zaparciom. W ten sposób, żółtodrzew ma korzystne działanie na ludzi, którzy mają powolny układ trawienny, pomaga stymulować jelita i przyspieszyć czas tranzytu jelit.
Burak
Warzywo korzeniowe znane ze swojego jasnofioletowego koloru i wyjątkowej zawartości składników odżywczych, burak jest nie tylko doskonałym źródłem błonnika, ale także kwasu foliowego, manganu i potasu.
Burak jest uprawiany na całym świecie i jest obecnie stosowany w wielu suplementach diety na wątrobę jako tonik odżywczy i detoksykator.
Wysoka zawartość błonnika w burakach jest dla wątroby ważnym elementem procesu detoksykacji, ponieważ pomaga w przemieszczaniu odpadów przez przewód pokarmowy.
Jednym z włókien w buraku jest pektyna, która stymuluje oczyszczające działanie wątroby i pomaga w usuwaniu toksyn.
Sok z buraka jest również stosowany w leczeniu wielu chorób przewlekłych związanych ze stresem oksydacyjnym i stanami zapalnymi.
Burak zawiera ważne związki przeciwutleniające, takie jak pigmenty betalainy, które eliminują wolne rodniki i zmniejszają stan zapalny w całym organizmie.
Imbir
Znany na całym świecie ze swoich właściwości przeciwzapalnych, imbir jest niezbędny dla zdrowia wątroby.
Odkryto, że składniki lecznicze imbiru, takie jak gingerol i shogaol, hamują prozapalne substancje chemiczne w organizmie, takie jak prostaglandyny i cytokiny.
Stan zapalny odgrywa główną rolę w patogenezie niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD). Niektóre badania wykazały, że u pacjentów z NAFLD, zapalna cytokina TNF-a jest ważną cechą zarówno w insulinooporności, jak i włóknieniu wątroby. TNF-a zwiększa również utlenianie kwasów tłuszczowych. Stwierdzono jednak, że suplementacja imbirem znacząco obniża poziom TNF-a w organizmie, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju NAFLD.
Naukowcy wykorzystujący randomizowane, kontrolowane badania kliniczne znaleźli dowody na to, że suplementacja imbirem może zwiększyć skuteczność interwencji w zakresie stylu życia, takich jak zdrowa dieta i ćwiczenia fizyczne w leczeniu NAFLD.
Zobacz inne zastosowanie imbiru: 9 ziół na bóle stawów
Cholina
Makroskładnik odżywczy występujący w postaci fosfatydylocholiny, cholina jest związkiem, który stanowi składnik strukturalny tłuszczu.
Cholina jest szczególnie ważna dla zdrowia wątroby, ponieważ jest niezbędna do prawidłowego transportu tłuszczu z wątroby do komórek w całym organizmie.
Inną z głównych korzyści płynących z choliny jest jej rola w utrzymaniu wątroby wolnej od szkodliwych toksycznych nagromadzeń.
Czyni to poprzez zapobieganie gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie, co może prowadzić do poważnych schorzeń, takich jak niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby.
Cholina pomaga również w transporcie zarówno cholesterolu i trójglicerydów, dwóch tłuszczów, które muszą być wysyłane z wątroby do innych części ciała.
Cholina może nawet pomóc poprawić ogólny poziom energii, nastrój, cykle snu i czas regeneracji po ćwiczeniach fizycznych. Ponieważ jest ona wymagana dla zdrowego funkcjonowania nerwów mięśniowych, może być również pomocna w zapobieganiu zmęczeniu i bólom mięśni po ćwiczeniach.
Molibden
Molibden jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który działa jako katalizator dla enzymów, ułatwiając jednocześnie rozkład niektórych aminokwasów w organizmie.
Istnieje kilka ludzkich enzymów, które wymagają molibdenu, w tym oksydazy siarczynowej, oksydazy aldehydowej i oksydazy ksantynowej. Enzymy te, między innymi, pomagają rozkładać i metabolizować toksyny.
Glicynian molibdenu jest najbardziej biodostępną formą molibdenu.
W wątrobie, molibden wykazano, aby drastycznie hamować zwłóknienie wątroby. Zwłóknienie wątroby jest to zgrubienie i blizny tkanki.
Selen
Ważny minerał śladowy występujący naturalnie w glebie i w niektórych produktach spożywczych, selen ma liczne korzyści zdrowotne.
Jest niezbędny dla organizmu do tworzenia zarówno peroksydazy glutationowej, jak i reduktazy tioredoksyny. Te dwa enzymy są potrzebne do pośredniej redukcji niektórych utlenionych cząsteczek.
Ponieważ utlenianie jest związane z uszkodzeniem wątroby, przeciwutleniacze takie jak selen są niezbędne do zachowania zdrowej tkanki wątroby.
Badanie opublikowane w czasopiśmie Acta Biochemical Polonica wykazało, że pacjenci z przewlekłym zapaleniem wątroby typu B lub C, z alkoholową, autoimmunologiczną lub kryptogenną przewlekłą chorobą wątroby mieli znacznie mniej selenu we krwi niż osoby zdrowe.
Selen jest również potrzebny do utrzymania elastyczności tkanek w wątrobie, szczególnie u osób z przewlekłą chorobą wątroby. Wiele chorób wątroby może prowadzić do usztywnienia tkanek i miejscowych naczyń krwionośnych. Selen pomaga zachować i utrzymać elastyczność, wspierając jednocześnie zdrowe krążenie wątrobowe.
Podsumowanie
Jak wygląda stan zdrowia Twojej wątroby? W naszym nowoczesnym życiu jesteśmy narażeni na toksyny znajdujące się w powietrzu, żywności, lekach, które przyjmujemy i wielu innych substancjach.
Stosując suplementy ziołowe i minerały śladowe, takie jak te wymienione powyżej, możesz zapewnić wątrobie surowce, których potrzebuje do przetworzenia tych toksyn.
4 komentarze do “Zioła na wątrobę – jak poprawić funkcjonowanie wątroby?”