Zbieranie ziół oraz jak przygotować idealną filiżankę herbaty ziołowej

Niewiele jest rzeczy tak satysfakcjonujących, jak rytuał zbierania pachnących ziół, a następnie wykorzystanie ich do przygotowania wspaniałej herbaty ziołowej. Jeśli dodatkowo uprawiasz zioła w swoim ogrodzie, rytuał ten rozszerza się do pełnego doświadczenia. Uprawianie ziół i rozkoszowanie się ich aromatami, pięknem pozwala Ci karmić ciało i duszę oraz sprawia, że popijanie herbaty jest o wiele bardziej smakowite. Staranne zbieranie i przygotowywanie ziół na herbatę staje się częścią herbacianego rytuału i zapewnia uzyskanie doskonałego naparu.

Ciepło gorącej herbaty może rozgrzać zziębnięte kości, uleczyć rozstrój żołądka, ukoić ból gardła lub pomóc w zaśnięciu. Mrożona herbata ziołowa może ugasić pragnienie, obniżyć temperaturę ciała, uzupełnić utracone elektrolity i wspomóc trawienie. Temperatura herbaty nie ma znaczenia, liczy się dopasowanie zawartych w niej ziół do potrzeb organizmu.

Dziś podzielę się więcej na temat zbierania ziół, suszenia i konserwowania ich aromatów oraz tego, jak zaparzyć idealną filiżankę herbaty ziołowej.

Jak zbierać zioła na herbatę?

Zioła na herbatę należy ścinać czystymi, ostrymi sekatorami z samego rana, zanim zrobi się wyższa temperatura powietrza. Pozwoli to zachować najwięcej świeżości w liściach i zmniejszy stres dla rośliny. Jeśli używasz liści na herbatę, odetnij łodygę od rośliny, a następnie usuń liście z łodygi (w przeciwieństwie do zrywania liści z rośliny i pozostawiania jej z gołymi łodygami).

W przypadku niektórych ziół, takich jak mięta, melisa i bazylia, można usunąć jedną trzecią rośliny. Łodygi należy przyciąć do jednej trzeciej pełnej wysokości, tuż nad zestawem liści. Roślina wypuści nowe pędy z odciętej gałęzi, dzięki czemu stanie się pełniejsza i bardziej krzaczasta.

W przypadku stosowania kwitnących ziół na herbatę należy poczekać, aż kwiaty będą w pełni uformowane, i usunąć wszystkie dojrzałe kwiatostany. W przypadku rumianku i nagietka należy unikać zbierania pąków (zamiast nich należy zbierać otwarte kwiaty), natomiast w przypadku lawendy należy zbierać pąki przed kwitnieniem.

Napary i odwary

Napary sporządza się z liści i kwiatów rośliny, natomiast odwary z twardszych części roślin, takich jak korzenie, łodygi lub nasiona.

Aby przygotować napar, należy zalać składniki herbaty wrzącą wodą i parzyć. Większość herbat ziołowych nie staje się gorzka, jeśli parzy się je przez dłuższy czas, można więc parzyć zioła przez 15-30 minut lub wypić wcześniej, jeśli jest się zadowolonym z mocy herbaty.

Aby przygotować napar, należy umieścić składniki w garnku, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez 15-30 minut. Również w tym przypadku można odcedzić zioła i wypić wcześniej, jeśli odpowiada Ci moc herbaty.

Świeże zioła na herbatę

Świeże zioła można wykorzystać do przyrządzenia wspaniałej filiżanki herbaty. Po zbiorach sprawdź, czy na liściach nie ma chorób lub szkodników i umyj je. Rośliny uprawiane ekologicznie nie wymagają dużego mycia.

Aby przygotować idealną filiżankę herbaty ze świeżych ziół, należy utłuc liście w moździerzu i tłuczku. Następnie należy umieścić łyżkę stołową obitych liści w filiżance i zalać je gorącą wodą. Pozwól liściom parzyć się przez pięć minut lub dłużej, jeśli chcesz uzyskać głębszy smak.

Zbieranie ziół i przygotowanie herbaty ziołowej

Suszenie ziół na herbatę

Aby wysuszyć zioła na herbatę, możesz użyć dehydratora do żywności lub wysuszyć je na powietrzu. Zioła są delikatne i potrzebują łagodnego ciepła, więc choć wiele osób suszy je w piekarniku na wolnym ogniu, ja uważam, że to zbyt wysoka temperatura dla ziół.

Niezależnie od tego, czy używasz dehydratora, czy metody suszenia powietrzem, rozłóż zioła tak, aby uzyskać dobrą cyrkulację powietrza. Kiedy zioła są całkowicie suche, przechowuj je w szczelnym pojemniku. Wymień niewykorzystane zioła w następnym roku, kiedy zbiory ziół będą znowu gotowe.

Aby przygotować idealną filiżankę herbaty z suszonych ziół, można użyć papierowego filtra do herbaty lub luźnej kulki do herbaty, aby utrzymać zioła w zamknięciu. Zaczynamy od pięciu minut parzenia i smakiem określamy, czy herbata jest gotowa do picia. Im dłużej herbata jest parzona, tym bardziej zyskuje na aromacie.

Zobacz również artykuł: Jak suszyć zioła w domu

Suszenie ziół i przygotowanie herbaty ziołowej

Zamrażanie ziół na herbatę

Do zamrażarki można włożyć także świeże zioła, które można wykorzystać w herbatach. Włóż całe liście do torebek i przechowuj je w zamrażarce przez trzy do sześciu miesięcy. Akt zamrażania zachowa smak, a rozmrażanie spowoduje obtłuczenie liści i uwolni ich smak. Wyrzuć liście, jeśli staną się przypalone lub zaczną wydzielać dziwny zapach.

Aby przygotować idealną filiżankę herbaty z mrożonych ziół, należy dodać zamrożone liście do filiżanki lub czajniczka i zalać je gorącą wodą. Ciepła woda szybko rozmrozi liście i zaczną one nabierać aromatu. Aby uzyskać najlepszy smak, należy parzyć przez pięć minut lub dłużej.

Idealna filiżanka herbaty

Bez względu na porę roku, zaczynam dzień od przygotowania dużego dzbanka herbaty ziołowej do picia przez cały dzień. Mam kilka dzbanków do herbaty i wspaniały termos, który utrzymuje świeżość herbaty przez cały dzień. Uważam, że parzenie tylko jednej filiżanki na raz zużywa zbyt wiele energii – zarówno mojego wysiłku, jak i ciepła potrzebnego do zagotowania wody wiele razy w ciągu dnia. Rano decyduję, jaką herbatę będę pić w ciągu dnia, i eksperymentuję z jej smakami.

Zioła można parzyć bezpośrednio w wodzie, a następnie odcedzić, gdy herbata będzie przechowywana przez resztę dnia. Do przechowywania herbaty można też używać różnych produktów: papierowych filtrów do herbaty, kulek do herbaty, dzbanka atea z filtrem do herbaty, a nawet praski do kawy.

Zobacz również artykuł: 30 rodzajów herbat ziołowych

FIliżanka ziołowej herbaty

Gorąca herbata

Aby zaparzyć gorącą herbatę, należy zalać zioła w dużym dzbanku wodą, która właśnie osiągnęła temperaturę wrzenia, i zaparzyć. Odcedzić zioła i przelać herbatę do dużego termosu, aby była gorąca przez cały dzień. Herbatę należy wypić lub wyrzucić do końca dnia (12 godzin).

Herbata mrożona

Aby przygotować herbatę mrożoną, należy zalać zioła w dużym dzbanku wodą, która właśnie osiągnęła temperaturę wrzenia, i zaparzyć. Odcedzić zioła, przelać herbatę do szklanej butelki i umieścić w lodówce. Mrożona herbata zachowuje świeżość w lodówce przez 3-5 dni.

Herbata ziołowa to wspaniały i prosty sposób na dodanie odrobiny rytuału, zdrowia i uważności do swojego dnia. Mam nadzieję, że dodasz ją do swojej rutyny i będziesz się nią cieszyć tak samo jak ja.

Add a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *