Cynamon – 6 właściwości zdrowotnych

Przyprawa ta pochodzi z wewnętrznej kory małego, wiecznie zielonego drzewa. Kora jest obrywana i układana na słońcu do wyschnięcia, gdzie zwija się w ruloniki zwane laskami cynamonu. Cynamon jest również dostępny w postaci sproszkowanej.

Cynamon jest ulubioną przyprawą domową, używaną od wieków na całym świecie. Niegdyś używana jako waluta, przyprawa ta ma przyjemny smak i ciepły zapach, który sprawił, że stała się popularna w kuchni, szczególnie w pieczeniu i curry.

Odkryj naszą pełną gamę poradników na temat korzyści zdrowotnych i sprawdź niektóre z naszych pysznych przepisów na cynamon, od bułeczek cynamonowych po herbatę cynamonową.

Cynamon - właściwości zdrowotne

Oto 6 korzyści zdrowotnych płynących z cynamonu

Ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne

Uważa się, że cynamon ma wiele właściwości leczniczych i łagodzących, i jest często stosowany w chińskiej medycynie ziołowej. Charakterystyczny zapach i smak cynamonu pochodzi od olejków eterycznych zawartych w korze, zwanych aldehydem cynamonowym. Aldehyd cynamonowy wykazuje właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

Zawiera antyoksydanty o działaniu przeciwzapalnym.

Cynamon zawiera również duże ilości przeciwutleniaczy polifenolowych. Przeciwutleniacze mogą pomóc w ochronie organizmu przed chorobami i znajdują się w owocach, warzywach, ziołach i przyprawach. Stwierdzono, że przeciwutleniacze zawarte w cynamonie mają działanie przeciwzapalne.

Zobacz również: Zioła przeciwzapalne

Jego właściwości prebiotyczne mogą poprawić zdrowie jelit.

Niektóre przyprawy, w tym cynamon, mają właściwości prebiotyczne, które promują wzrost korzystnych bakterii i pomagają hamować wzrost bakterii patogennych. Dlatego regularne włączanie przypraw do diety może pomóc w poprawie zdrowia jelit.

Cynamon jest również użytecznym źródłem manganu i zawiera niewielkie ilości wapnia i błonnika.

Zobacz również: 9 herbat ziołowych łagodzących zaparcia

Obniża ciśnienie krwi

Istnieją pewne dowody sugerujące, że spożywanie cynamonu wiąże się z krótkoterminowym obniżeniem ciśnienia krwi. Chociaż dowody są obiecujące, przedwczesne byłoby zalecanie cynamonu do kontroli ciśnienia krwi, dopóki nie zostanie przeprowadzone kompleksowe randomizowane badanie kontrolowane (RCT) z udziałem większej liczby pacjentów. Najnowsze badania wykazały, jak dotąd, mniej obiecujące wyniki.

Obniża poziom cukru we krwi i ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2

Sugeruje się, że cynamon może mieć umiarkowany wpływ na poprawę kontroli glikemii i wspomaganie leczenia cukrzycy typu 2. Jednak wnioski są niejednoznaczne i potrzebne są większe randomizowane badania kontrolowane w dobrze zdefiniowanych grupach populacyjnych z zastosowaniem standardowych interwencji, aby ostatecznie określić skuteczność stosowania cynamonu u osób z cukrzycą. Jednak niewielka ilość cynamonu stosowana podczas śniadania lub do wypieków nie zaszkodzi i może być spożywana jako część zbilansowanej diety.

Łagodzi dyskomfort trawienny

Wyciąg z cynamonu był używany do łagodzenia problemów żołądkowo-jelitowych zarówno w medycynie wschodniej i zachodniej od lat. Jest on opisywany jako środek karminowy, znany ze swoich właściwości trawiennych, antybakteryjnych i przeciwzapalnych. W tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej olejek z kory cynamonowca jest stosowany w leczeniu wzdęć i zaburzeń równowagi trawiennej. Uważa się, że ciepło cynamonu zwiększa przepływ krwi i poprawia poziom tlenu we krwi, co pomaga zwalczać choroby. Aby złagodzić objawy trawienne, cynamon przyjmuje się jako składnik gorącego napoju (podobnie jak herbatę). W tym przypadku łatwiej jest użyć mielonego cynamonu, niż próbować samodzielnie zetrzeć laski cynamonu.

Zobacz również: Jakie zioła na ból „brzucha”?

Jak przechowywać i używać cynamonu?

Cynamon musi być przechowywany w szczelnym pojemniku w ciemnym miejscu. Cały cynamon zachowuje trwałość przez około rok, ale cynamon, który został zmielony zacznie tracić smak po kilku miesiącach. Warto przejrzeć szafki i sprawdzić daty przydatności do spożycia, ponieważ im świeższy jest cynamon, tym lepiej.

Related Posts

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *