Ziołolecznictwo – metody uprawy ziół
Jakie są metody uprawy ziół? Gospodarstwo ziołowe to gospodarstwo, które jest przeznaczone do uprawy ziół do celów komercyjnych. Zioła nie są jeszcze skomercjalizowane w dużym stopniu, stąd hodowla ziół odbywa się na małą skalę w większości części świata. Zioła są zasadniczo wykorzystywane do celów leczniczych, a także do uzyskania olejów, które są niezbędne dla ludzkości. Zioła są również wykorzystywane w ich surowych formach w celu wykorzystania ich do przygotowania produktów ziołowych.
Jak uprawiać zioła? Sprawdź dostępne książki >>
Spis treści
Warunki uprawy ziół
Odpowiednia gleba: Do uprawy ziół, gleba powinna być dobrze zdrenowana i być w taki sposób, że łatwo się kruszy. Dzięki temu korzenie będą w stanie uzyskać wystarczającą ilość wody bez gnicia korzeni, a jednocześnie je wzmocnić. Jeśli gleba nie jest właściwe w każdym obszarze gospodarstwa, to nie powinno być pewne zmiany dokonane przez dodanie poprawek gleby tak, że nie będzie dobry i zdrowy wzrost ziół. Jeśli zioła uprawiane są na zewnątrz, to gleba powinna być sprawdzona przed rozpoczęciem uprawy.
Cała roślinność powinna zostać usunięta, a poziom pH gleby powinien zostać przeanalizowany. Rolnik powinien również być w stanie przeanalizować ilość nawozów, które będą potrzebne do wzrostu ziół. W gospodarstwach komercyjnych, w celu usunięcia chorób roślin, szkodników i chwastów, które pochodzą ze wspólnej gleby, sterylizacja gleby jest wykonywana dodatkowo. Płodozmian jest kolejną techniką rolniczą, która zmniejszy szanse na choroby, które występują na wspólnych upraw.
Zobacz również: Jaka ziemią doniczkowa do uprawy ziół?
Produkcja szklarniowa lub produkcja szkółkarska
Produkcja szklarniowa jest procesem rolniczym, który pomógłby rolnikowi uprawiać zioła przez cały rok. Byłoby to wygodne, ponieważ istniałaby możliwość kontrolowania temperatury i wody. W metodzie szklarniowej, rolnik byłby w stanie sadzić sadzonki przed sezonem, a następnie sadzić je na zewnątrz, jak na odpowiednie warunki środowiska. Wybór typu szklarni będzie całkowicie zależał od potrzeb gospodarstwa w perspektywie długoterminowej, biorąc pod uwagę koszty użytkowania, takie jak wielkość szklarni itp. Czynniki, które są niezbędne do wzrostu sadzonek to temperatura, woda, zawartość minerałów w glebie, kontrola gazów, które biorą udział w fotosyntezie, zarządzanie szkodnikami i chorobami upraw.
Kontrola chorób i szkodników
W celu kontroli szkodników w hodowli ziół, środki owadobójcze są używane lub drapieżniki są pozostawione w gospodarstwie. Biedronki, sieciarki, roztocza, itp. są niektóre z owadów, które są używane jako drapieżniki w gospodarstwie ziołowym. Po sprawdzeniu i potwierdzeniu rodzaju szkodników w gospodarstwie ziołowym, stosuje się insektycydy lub pestycydy.
Zobacz również: Jakie nawozy do uprawy ziół?
Zioła lecznicze
Rolnictwo ziół leczniczych wzrosła w Indiach w szybki sposób. Są to uprawy tworzone dla pieniędzy, które są uważane za bardzo opłacalne. Zioła lecznicze mają również bardzo dobrą okazję do eksportu. To rolnictwo jest również określane jako komercyjna uprawa roślin. Ostatnie badania w medycynie dowiodły, że zioła mogą być stosowane jako alternatywa dla leków, które są drogie. Jak większość populacji chce prowadzić zdrowe życie, popyt na zioła, które są lecznicze rośnie z dnia na dzień.
Uprawa ziół wieloletnich
Rośliny wieloletnie to takie, które żyją przez co najmniej trzy lata. Liście, które jest na górze będzie wrócić do ziemi każdej zimy, a następnie rośnie ponownie w następnym latem z korzeni, które istnieją w chwili obecnej. Zioła wieloletnie to zioła, które są uprawiane z roślin zielnych, które mogą żyć przez więcej niż dwa sezony. Dla rolników, którzy uprawiają zioła i warzywa, hodowla roślin wieloletnich będzie bardziej oszczędzać czas. Choć rośliny te mogą nie przetrwać w temperaturach, które są niskie, istnieje kilka rodzajów bylin, które mogą przetrwać w zimie. Jeśli rozważasz uprawę roślin wieloletnich, powinieneś wybrać miejsce, które będzie trwałe, aby je uprawiać.
Szparagi: Poziom pH gleby do uprawy szparagów powinien wynosić od 6,5 do 7,5. Rośliny, które są nowe i głównie powinny być wybrane męskie. Jedną rzeczą, którą należy pamiętać podczas uprawy szparagów jest to, że zbiory upraw nie powinny być wykonywane w pierwszym roku, jak korzenie będą otrzymywać żywność z produkcji roślin. Niewiele powinno być zbierane w drugim roku. W trzecim roku, zbiory mogą być wykonane w normalny sposób.
Kolendra: W zachodniej części świata jest to nazywane jako Cilantro. To zioło dodaje świeżości i jest najczęściej używany w Indiach do gotowania. Ta hodowla będzie bardzo opłacalne, jeśli zostanie uruchomiony tuż przed zimą.
Szczypiorek: Szczypiorek to małe cebulki. Są one uprawiane przez wzgląd na ich liście. Liście zakładu są puste i mogą być uprawiane w trawie. Rośliny są zwarte w przyrodzie i rosną dobrze w pojemnikach też. Liście mogą być usunięte przed ich gotowaniem.
Mięta: Może być używana do zup, do robienia herbaty, mojitos, i dla towarów, które są pieczone. Mięta jest typem rośliny, która rozprzestrzenia się ogromnie, a zatem może być uprawiana w pojemnikach, aby ograniczyć jej rozprzestrzenianie się.
Rozmaryn: Jest to roślina, której ojczyzną jest Morze Śródziemne, a więc rośnie w gorących i suchych miejscach. Nieliczne twarde odmiany rozmarynu mogą przetrwać również zimy. Liście tej rośliny są używane jako aromat podczas gotowania kurczaka, ziemniaków, itp. Jest on również uważany za roślinę ozdobną i może być trzymany w pojemnikach.
Oregano: Jest to głównie używane we włoskich potrawach do robienia ketchupu pomidorowego, pizzy itp. Jest to zioło, które rośnie nisko i dlatego może być przechowywany w pojemnikach. Liście mogą być cięte przed gotowaniem i trzeba usuwać regularnie kwiaty, aby zapewnić długie życie roślin.
Estragon: Ta wieloletnia roślina jest krzewiasta, a jej zapach i smak jest podobny do anyżu. Jest głównie używany do przyprawiania mięsa, jaj, itp. Liście tej rośliny mogą być używane do gotowania.
Liście curry: Jest to obowiązkowy element w każdej indyjskiej kuchni. Smak tych liści jest wyraźny i dlatego posiadają bardzo dobre wartości lecznicze.
Uprawa ziół dwuletnich
Termin biennial odnosi się do długowieczności rośliny. Rośliny uprawiane corocznie będą żyły tylko przez jeden sezon, a ich cały cykl życiowy zostanie zakończony w tym czasie. Nasiona, które są w stanie uśpienia, przejdą do następnego sezonu wegetacyjnego. Są to rośliny, które potrzebują prawie dwóch lat, aby zakończyć swój cykl życia. W pierwszym roku roślina będzie rozwijać liście, korzenie i łodygi, a w zimie osiągnie okres spoczynku. Łodygi będą małe, a liście bardzo niskie, tworzące rozetę. Zanim rozpocznie się kwitnienie, rośliny dwuletnie zostaną poddane zabiegowi chłodzenia. Następnego lata łodyga dobrze się rozrasta i roślina zaczyna kwitnąć. Produkuje również dużą liczbę owoców i nasion przed śmiercią. Jeśli warunki środowiskowe są ekstremalne, to jest szansa, że roślina szybko zakończy cykl życiowy.
Uprawa ziół kulinarnych
Te zioła będą miały właściwości głównie aromatyczne i smakowe. Są one używane jako aromaty w żywności, a także w celu przyozdobienia. Większość z tych ziół są roczne i kilka z nich może żyć przez wiele lat. Kulinarne rośliny, które mają długie życie będzie również służyć jako rośliny, które odstraszają szkodniki, rośliny towarzyszące, itp. Kulinarne zioła będą potrzebować pełnego słońca. Są one tolerancyjne na suszę.
Drzewo laurowe: To drzewo rośnie powoli aż do wysokości 10 metrów. Może szybko rosnąć w odpowiednich warunkach środowiskowych. Rozsiewa się bardzo szybko, dlatego wybiera się uprawę w doniczce. Jeśli jest uprawiana na zewnątrz, to należy ją regularnie przycinać.
Pietruszka: Istnieją dwa popularne gatunki pietruszki. Jeden z nich jest pospolicie zakręcony, a drugi ma silny smak. Nie rośnie dobrze w suchych warunkach środowiskowych i wymaga składników odżywczych w dużych ilościach.
Mięta pieprzowa: Działa jako środek odstraszający szkodniki, takie jak mrówki, pająki itp. To może być sadzone w domu lub w ogrodzie, aby utrzymać szkodliwe szkodniki z dala. Kiedy jest stosowany jako zioło, może zmniejszyć ból głowy, leczy zatoki, itp.
Tymianek: Niewiele roślin rośnie blisko siebie w grupach, a kilka rośnie jak pokrywy ziemi. Rośnie dobrze w pojemnikach i jest używany jako roślina graniczna w ogrodach.
Aromatyczne zioła
Aromatyczne zioła, które są używane w gotowaniu wzmocni smak żywności i dania zostaną przekształcone w przysmaki. Zioła te są używane do przyprawiania gulaszu i dodać dodatkowy smak do przepisu. Te zioła są najczęściej używane w żywności z regionu Morza Śródziemnego ze względu na ich aromatyczne, wartości lecznicze, które pochodzą z właściwości przypraw w gotowaniu. Aromatyczne zioła są również wykorzystywane do leczenia w zakresie przeziębienia. Zioła te są również wykorzystywane do przygotowywania kadzideł. Olejki, które są ekstrahowane z aromatycznych ziół są używane do przygotowywania zapachów. Badania dowiodły, że wiele zapachów podczas wdychania daje efekty terapeutyczne, uspokajając umysł i wywołując sen. Wiele zapachów powstaje poprzez pozyskiwanie olejków eterycznych z ziół aromatycznych.
Kontraktowa uprawa ziół
Rolnictwo kontraktowe jest systemem rolniczym, który działa na zasadzie umowy pomiędzy rolnikami i producentami. Producent dostarcza rolnikowi wszystkie towary do produkcji roślin i pomaga mu wyprodukować wymaganą ilość roślin dla kupującego. Rolnicy będą musieli zebrać plony zgodnie z zaleceniami producenta. W tym celu producent i rolnik dochodzą do porozumienia, a cena dla rolnika jest ustalana przed rozpoczęciem produkcji. Producent będzie pomagał rolnikowi w utrzymaniu dobrej jakości plonów oraz ich spójności.