Jakie zioła na odchudzanie?

Odchudzanie i zioła? Najczęściej, ludzie chcący schudnąć narzekają, że jedzenie dietetyczne jest takie proste i lekkie. Dokonywanie zdrowych wyborów jest niezbędne podczas odchudzania, ale uczynienie zdrowego jedzenia smacznym jest w naszych rękach. Jeśli jesteśmy w stanie sprawić, by nasze dietetyczne jedzenie było smaczne, wtedy powód, dla którego nienawidzimy diety, przestanie istnieć. Proste, prawda?

Przyprawy i zioła są najlepszym sposobem, aby dodać smak do żywności bez dodawania żadnych kalorii, cukru, chemii i sodu – cztery rzeczy, które należy unikać podczas gdy na plan odchudzania.

A to oczywiste, że trzymanie się diety staje się łatwiejsze, jeśli jedzenie sprawia Ci przyjemność i smakuje. Zioła sprawiają, że jedzenie jest smaczniejsze, a także przyspieszają metabolizm, co z kolei pomaga spalać tłuszcz. Poniżej znajduje się lista ośmiu ziół i przypraw, które mają moc, aby spalić tłuszcz szybciej i uczynić cię szczupły w krótkim czasie.

Kurkuma

Według badań przeprowadzonych w 2009 roku przez Tufts University, kurkuma może pomóc organizmowi spalić tłuszcz. W badaniu były dwie grupy myszy, jedna była karmiona kurkuminą, podczas gdy druga nie była. Wyniki były takie, że grupa myszy, która miała kurkuminę straciła więcej na wadze niż druga grupa, która jej nie miała. Kurkuma jest przyprawą rozgrzewającą, zwiększa ciepło ciała, które może zwiększyć metabolizm i zapewnić inne korzyści zdrowotne.

Cynamon

Cynamon jest po to, aby ograniczyć głód pragnienia, kontrolować poziom cukru we krwi i sprawia, że czujesz się pełniej na dłużej. Możesz dodać cynamon do swojej owsianki, wymieszać go z jogurtem lub dodać do herbaty. Jest również doskonałym dodatkiem do mięsa i kurczaka.

Pieprz cayenne

Pieprz kajeński podnosi temperaturę ciała, co pobudza metabolizm. Im wyższy metabolizm, tym więcej kalorii spalasz. Dodanie tej przyprawy do posiłku może pomóc Ci spalić nawet do 100 kalorii na posiłek. Możesz posypać pieprzem cayenne orzechy, zupę, jajka i dipy, aby uzyskać dodatkowego kopa.

Kminek

Dodawanie jednej łyżki stołowej nasion kminku do wszystkich podstawowych posiłków każdego dnia może pomóc Ci spalić trzy razy więcej tłuszczu, mówi ostatnie badanie przeprowadzone na kobietach z nadwagą. Ponadto, kminek dodaje wspaniały smak do twoich potraw. Możesz dodać go do prawie wszystkiego, w tym zup, dressingów, warzyw, roślin strączkowych i chleba.

Imbir

Imbir pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, co oznacza, że może zapobiec skokowi poziomu glukozy po spożyciu węglowodanów lub diety bogatej w cukier. Podobnie jak kurkuma i pieprz cayenne, imbir ma również właściwości termogeniczne (spalające tłuszcz). Dodawaj go do herbaty, sałatek, ryb, owoców i innych produktów.

Rozmaryn

Rozmaryn pomaga zwiększyć tempo przemiany materii. Wspomaga również trawienie i utratę wagi. Te zielone spiczaste liście należy namoczyć we wrzącej wodzie przez kilka minut. Odcedzona woda może być spożywana letnia o każdej porze dnia, ale nie na pusty żołądek.

Kardamon

Kardamon, zwany również elaichi, to popularna indyjska przyprawa o wyjątkowym smaku. Ma właściwości termogeniczne i dlatego pomaga w utracie wagi. Zapobiega również powstawaniu gazów, które powodują uczucie wzdęcia i niepokoju. Możesz dodać szczyptę lub dwie sproszkowanego kardamonu do swoich potraw, aby szybciej schudnąć.

Czarny pieprz

Jak możemy nie wspomnieć o czarnym pieprzu, kiedy mówimy o indyjskich przyprawach! Kuzyn pieprzu cayenne, czarny pieprz jest bogaty w piperynę, która nadaje mu jego unikalny smak. Ten jeden składnik zapobiega tworzeniu się komórek tłuszczowych i w ten sposób pomaga stracić, a później utrzymać wagę. Można połączyć czarny pieprz i pieprz cayenne dla lepszych rezultatów odchudzania!

3 komentarze

Add a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *