Jak suszyć zioła w domu: 3 najlepsze sposoby na zachowanie koloru, świeżości i aromatu
Jeśli zastanawiasz się, jak suszyć zioła w domu – lub nawet czy warto podjąć ten wysiłek.
Kiedy zaczynasz się uczyć, jak suszyć zioła, pierwszym krokiem jest ich wybór. Postaw na lokalnie uprawiane zioła organiczne lub – jeszcze lepiej – zioła z własnego ogrodu (zobacz jak wybrać doniczki na zioła).
Jeżeli sam zbierasz organiczne zioła z własnego ogrodu, nie ma potrzeby, aby je myć. Szczególnie, że niektóre oleje mogą zostać wypłukane. Jeśli zioła nie są bardzo brudne wystarczy energicznie potrząsnąć, aby pozbyć się insektów. W przypadku mocniej zabrudzonych delikatnie je opłukaj. Zbieraj je w godzinach porannych, kiedy rosa już wyschła, ale zanim słońce spaliło olejki eteryczne w ziołach.
Jeśli używasz świeżych ziół kupionych w sklepie, umyj je starannie i wysusz całkowicie. Najpierw wysusz je w wirówce do sałatek, a następnie wytrzyj resztki wilgoci ściereczką do naczyń.
Następnie, nadszedł czas na wybór metody suszenia. Wybierz tę, która najlepiej pasuje do ziół, których chcesz użyć (i czasu, który masz do dyspozycji), a wkrótce będziesz mieć niezliczoną ilość domowych suszonych ziół.
Spis treści
3 najlepsze sposoby suszenia ziół
Jak suszyć zioła na powietrzu
Suszenie ziół na powietrzu jest jednym z najprostszych sposobów na suszenie ziół w domu. Może to trochę potrwać, ale w końcu uzyskasz czystszy smak niż w przypadku innych metod.
Możesz albo suszyć zioła w pęczkach, co zajmie więcej czasu, albo rozłożyć je na stojakach, co zajmie więcej miejsca, ale ostatecznie wysuszy zioła szybciej i z mniejszą szansą, że zgniją lub spleśnieją przed całkowitym wysuszeniem.
Suszenie ziół w pęczkach może zabrać trochę więcej czasu – ponad dwa tygodnie – ale suszenie wiązki może to być całkiem piękny widok. Gdy zioła są już wysuszone, można je powiesić w kuchni i używać w razie potrzeby.
Bez względu na to, jaką metodę suszenia ziół wybierzesz, pamiętaj, aby umieścić zioła w dobrze wentylowanym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego, aby suszenie było optymalne. Wilgotność może powodować psucie się ziół i rozwój pleśni, więc jeśli mieszkasz w bardzo wilgotnym miejscu, możesz wybrać inną technikę suszenia.
Suszenie ziół na powietrzu jest idealne dla ziół o większych liściach, takich jak mięta, bazylia, oregano i majeranek.
Suszenie ziół w piekarniku
Suszenie ziół w piekarniku jest znacznie szybszą metodą niż suszenie powietrzem, choć trzeba uważać, aby nie przypalić ziół i być może trzeba będzie poeksperymentować z piekarnikiem, aby znaleźć idealną technikę.
Ta metoda najlepiej sprawdza się w przypadku mocnych ziół, takich jak szałwia, mięta, rozmaryn i tymianek.
Sekret szybkiego suszenia ziół (użyj mikrofalówki!)
Suszenie ziół może wydawać się ćwiczeniem cierpliwości, ale jeśli interesuje Cię, jak suszyć zioła szybciej, istnieje metoda, którą możesz zastosować, gdy masz mało czasu: suszenie w mikrofalówce.
Mikrofalówka działa na wodę, dzięki czemu suszenie ziół przebiega szybciej niż jakakolwiek inna metoda, a zioła pozostają bardziej zielone i świeże w smaku niż inne suszone zioła.
Metoda ta sprawdza się w przypadku niewielkich ilości delikatniejszych ziół, takich jak szczypiorek czy kolendra. Może jednak pracować z każdym ziołem, które wybierzesz.
Jak przechowywać suszone zioła
Po wysuszeniu ziół, są one gotowe do użycia od razu, ale częściej będziesz chciał przechowywać zioła na później.
Rozdrobnij suszone zioła czystymi palcami lub zmiażdż je w moździerzu i tłuczku, odrzucając twarde łodygi, które możesz znaleźć. Możesz również pozostawić niektóre zioła w całości, dzięki czemu lepiej zachowają swoje aromatyczne olejki.
Umieść zioła w małych, szczelnych pojemnikach i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu, np. w szafce. Zioła zachowują trwałość od 6 do 12 miesięcy, ale im wcześniej ich użyjesz, tym więcej smaku będą miały.
Używaj suszonych ziół do wszystkich swoich ulubionych potraw, ale pamiętaj: suszenie ziół koncentruje ich smak, więc będziesz potrzebować znacznie mniej suszonych ziół niż świeżych. Ponadto, podczas gdy świeże zioła powinny być zawsze dodawane do potraw w ostatniej chwili, suszone zioła można dodać nieco wcześniej, aby ich smak mógł się rozwinąć w daniu.
Możesz suszyć dowolne zioła, ale niektóre z nich zachowują swój smak lepiej, jeśli zostaną zamrożone. Te delikatne zioła to między innymi bazylia, szczypiorek, kolendra, pietruszka i estragon.
Aby zamrozić te zioła, posiekaj je drobno i umieść w pojemniku na kostki lodu. Przykryj całkowicie oliwą z oliwek extra vergine i zamroź. Kiedy kostki będą już całkowicie twarde, włóż je do plastikowej torebki i przechowuj w zamrażarce.
3 komentarze