Często pojawia się w internecie pytanie: “Jakie zioła na wątrobę?” – czyli wiele osób jest zainteresowanych uzyskaniem informacji jak poprawić jej funkcjonowanie. Wątroba jest największym organem w organizmie. Jest również organem odpowiedzialnym za detoksykację: wypłukiwanie różnych toksyn, z którymi stykamy się w diecie, stylu życia i środowisku.
Każdy z układów organizmu jest uzależniony od wątroby, która oczyszcza krew z zanieczyszczeń. Zanieczyszczenia te mogą obejmować toksyny środowiskowe, dodatki do żywności lub leki.
Innym przykładem jest aldehyd octowy, neurotoksyna pochodząca z alkoholu, która jest również czasami wytwarzana endogennie w jelitach.
Regularne narażenie na działanie aldehydu octowego powoduje stan zapalny, który z kolei powoduje, że komórki są zastępowane przez tkankę bliznowatą. Zbliznowaciałe komórki wątroby nie mogą prawidłowo funkcjonować, co oznacza, że Twoja wątroba również nie może funkcjonować.
Wątroba musi też radzić sobie z masą innych toksyn: przetworzoną żywnością, lekami (farmaceutycznymi lub innymi) i zanieczyszczeniami. Nawet ćwiczenia i światło słoneczne powodują, że organizm wytwarza wolne rodniki, które mogą uszkodzić wątrobę.
Wolne rodniki to cząsteczki, którym brakuje elektronu i mogą być śmiertelne. Problem z wolnymi rodnikami polega na tym, że aby stać się znowu “całością”, kradną elektrony z innych komórek w organizmie, zamieniając je w wolne rodniki. Powoduje to uszkodzenie komórek i tkanek w wątrobie i sprawia, że są one bardziej podatne na choroby przewlekłe.
Im więcej toksyn przyjmujemy, popijamy i stykamy się z nimi, tym większe obciążenie dla wątroby.
Oznaki przeciążenia wątroby to zmęczenie, bóle głowy, problemy trawienne, problemy skórne i osłabienie funkcji odpornościowych.
Oczywiście, trudno jest prowadzić życie całkowicie wolne od toksyn. Dlatego tak ważne jest wspieranie wątroby.
Spis treści
Zioła na wątrobę
Oset mleczny
Oset mleczny (Ostropest plamisty) jest jednym z najbardziej popularnych suplementów wątroby do leczenia i naprawy wątroby dzięki jego niesamowitym nasioną, które zawierają flawonoid o nazwie silymarin.
Silymaryna jest ważnym przeciwutleniaczem i chroni wątrobę poprzez optymalizację funkcji wątroby i detoksykacji.
Naprawia również uszkodzenia komórek wątroby spowodowane przez choroby, alkohol i narkotyki.
W rzeczywistości, ostropest jest stosowany na całym świecie w leczeniu alkoholowego zapalenia wątroby, chorób wątroby (marskość wątroby) i wirusowego zapalenia wątroby.
Silymaryna działa jak strażnik, chroniąc wątrobę przed toksynami i wolnymi rodnikami.
Wiąże się na zewnątrz komórki wątroby i blokuje przed wolnymi rodnikami ich wejście do komórki wątroby. Zmiata również toksyny, które już znalazły drogę do wnętrza komórki.
Jedną z najważniejszych funkcji ostropestu plamistego jest jego zdolność do zwiększania produkcji glutationu, “matki wszystkich przeciwutleniaczy”. Największe stężenie glutationu znajduje się w wątrobie.
Oset mleczny pomaga również zapobiegać wyczerpywaniu się glutationu. Uważa się, że aktywność antyoksydacyjna tego ważnego związku jest dziesięć razy silniejsza niż witaminy E.
Liść karczocha
Powszechnie spożywany w Ameryce Północnej, Europie i krajach śródziemnomorskich, liść karczocha jest obecnie znany jako ważny środek wspomagający pracę wątroby.
Zawiera on cynarynę, która zwiększa produkcję żółci w wątrobie. Dzięki temu procesy detoksykacyjne w organizmie są bardziej efektywne, co pomaga różnym organom w usuwaniu szkodliwych toksyn, takich jak alkohol i inne substancje chemiczne.
Podobnie jak ostropest, liście karczocha zawierają ważny flawonoid – sylimarynę. Silymaryna jest najbardziej znana ze swoich zdolności do ochrony wątroby.
Liść karczocha przyczynia się również do ogólnego stanu zdrowia i dobrego samopoczucia, pomagając w utrzymaniu zdrowego poziomu cholesterolu u osób zagrożonych chorobą wieńcową serca.
Korzeń kurkumy
Znany przeciwzapalny i przeciwutleniacz, polifenole w korzeniu kurkumy są również korzystne w zmniejszaniu ryzyka stłuszczenia wątroby spowodowanego stresem.
Badania przeprowadzone na krowach wykazały, że warunki stresowe mogą prowadzić do zmian fizjologicznych w wątrobie, co wpływa na retikulum endoplazmatyczne. Przyczynia się to do rozwoju stłuszczenia wątroby.
Jednak, gdy krowy w badaniu były karmione mieszanką kurkumy i zielonej herbaty, naukowcy zauważyli znaczne obniżenie markerów podrażnienia dla stłuszczenia wątroby.
Silne właściwości przeciwutleniające kurkumy pomagają również chronić wątrobę przed szkodliwymi wolnymi rodnikami, a nawet mogą pomóc w zmniejszeniu ryzyka powstawania w organizmie komórek powodujących raka.
Korzeń mniszka lekarskiego
Korzeń mniszka lekarskiego wspomaga funkcjonowanie wątroby, poprawiając zdolność organizmu do usuwania toksyn, a także zwiększając produkcję żółci.
Koreańskie badanie przeprowadzone na myszach wykazało, że korzeń mniszka lekarskiego pomaga zapobiegać uszkodzeniom wątroby spowodowanym przez toksyny środowiskowe, takie jak alkohol i substancje chemiczne.
Naukowcy odkryli, że wysokie stężenie przeciwutleniaczy w korzeniu mniszka lekarskiego może chronić komórki wątroby, a także odpierać wolne rodniki, które mogą uszkadzać komórki.
Podczas badań na królikach, którym podawano dietę wysokocholesterolową, stwierdzono, że leczenie korzeniem mniszka lekarskiego poprawia aktywność enzymów przeciwutleniających i profil lipidowy osocza.
Dlatego ten suplement diety został uznany za posiadający wiele potencjalnych właściwości hipolipidemicznych i przeciwutleniających.
Jako dodatkowa korzyść, pomaga on również chronić przed stresem oksydacyjnym związanym z miażdżycą i zawiera wiele witamin i składników odżywczych, które pomagają oczyścić wątrobę i utrzymać jej prawidłową pracę.
Korzeń żółtodrzewu
Niesamowite zioło do detoksykacji, żółty korzeń dock pomaga oczyścić wątrobę i układ limfatyczny z toksyn.
Badania sugerują, że pomaga stymulować działanie układu limfatycznego w całym organizmie, zwiększając tempo, w którym szkodliwe zanieczyszczenia są wypłukiwane.
Ziele żółtodrzewu jest często uwzględniane w wielu tradycyjnych recepturach oczyszczających krew, w tym w herbacie Essiac.
Korzeń żołtodzrewu działa moczopędnie, zwiększając częstotliwość oddawania moczu, co pomaga w eliminacji toksyn.
Pomaga również stymulować perystaltykę i zwiększyć wydzielanie śluzu i wody w okrężnicy, poprawiając tempo usuwania odpadów z organizmu.
Jako ważne źródło antrachinonów, jest również przydatna do regulacji ruchów jelit i zapobiegania zaparciom. W ten sposób, żółtodrzew ma korzystne działanie na ludzi, którzy mają powolny układ trawienny, pomaga stymulować jelita i przyspieszyć czas tranzytu jelit.
Burak
Warzywo korzeniowe znane ze swojego jasnofioletowego koloru i wyjątkowej zawartości składników odżywczych, burak jest nie tylko doskonałym źródłem błonnika, ale także kwasu foliowego, manganu i potasu.
Burak jest uprawiany na całym świecie i jest obecnie stosowany w wielu suplementach diety na wątrobę jako tonik odżywczy i detoksykator.
Wysoka zawartość błonnika w burakach jest dla wątroby ważnym elementem procesu detoksykacji, ponieważ pomaga w przemieszczaniu odpadów przez przewód pokarmowy.
Jednym z włókien w buraku jest pektyna, która stymuluje oczyszczające działanie wątroby i pomaga w usuwaniu toksyn.
Sok z buraka jest również stosowany w leczeniu wielu chorób przewlekłych związanych ze stresem oksydacyjnym i stanami zapalnymi.
Burak zawiera ważne związki przeciwutleniające, takie jak pigmenty betalainy, które eliminują wolne rodniki i zmniejszają stan zapalny w całym organizmie.
Imbir
Znany na całym świecie ze swoich właściwości przeciwzapalnych, imbir jest niezbędny dla zdrowia wątroby.
Odkryto, że składniki lecznicze imbiru, takie jak gingerol i shogaol, hamują prozapalne substancje chemiczne w organizmie, takie jak prostaglandyny i cytokiny.
Stan zapalny odgrywa główną rolę w patogenezie niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD). Niektóre badania wykazały, że u pacjentów z NAFLD, zapalna cytokina TNF-a jest ważną cechą zarówno w insulinooporności, jak i włóknieniu wątroby. TNF-a zwiększa również utlenianie kwasów tłuszczowych. Stwierdzono jednak, że suplementacja imbirem znacząco obniża poziom TNF-a w organizmie, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju NAFLD.
Naukowcy wykorzystujący randomizowane, kontrolowane badania kliniczne znaleźli dowody na to, że suplementacja imbirem może zwiększyć skuteczność interwencji w zakresie stylu życia, takich jak zdrowa dieta i ćwiczenia fizyczne w leczeniu NAFLD.
Zobacz inne zastosowanie imbiru: 9 ziół na bóle stawów
Cholina
Makroskładnik odżywczy występujący w postaci fosfatydylocholiny, cholina jest związkiem, który stanowi składnik strukturalny tłuszczu.
Cholina jest szczególnie ważna dla zdrowia wątroby, ponieważ jest niezbędna do prawidłowego transportu tłuszczu z wątroby do komórek w całym organizmie.
Inną z głównych korzyści płynących z choliny jest jej rola w utrzymaniu wątroby wolnej od szkodliwych toksycznych nagromadzeń.
Czyni to poprzez zapobieganie gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie, co może prowadzić do poważnych schorzeń, takich jak niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby.
Cholina pomaga również w transporcie zarówno cholesterolu i trójglicerydów, dwóch tłuszczów, które muszą być wysyłane z wątroby do innych części ciała.
Cholina może nawet pomóc poprawić ogólny poziom energii, nastrój, cykle snu i czas regeneracji po ćwiczeniach fizycznych. Ponieważ jest ona wymagana dla zdrowego funkcjonowania nerwów mięśniowych, może być również pomocna w zapobieganiu zmęczeniu i bólom mięśni po ćwiczeniach.
Molibden
Molibden jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który działa jako katalizator dla enzymów, ułatwiając jednocześnie rozkład niektórych aminokwasów w organizmie.
Istnieje kilka ludzkich enzymów, które wymagają molibdenu, w tym oksydazy siarczynowej, oksydazy aldehydowej i oksydazy ksantynowej. Enzymy te, między innymi, pomagają rozkładać i metabolizować toksyny.
Glicynian molibdenu jest najbardziej biodostępną formą molibdenu.
W wątrobie, molibden wykazano, aby drastycznie hamować zwłóknienie wątroby. Zwłóknienie wątroby jest to zgrubienie i blizny tkanki.
Selen
Ważny minerał śladowy występujący naturalnie w glebie i w niektórych produktach spożywczych, selen ma liczne korzyści zdrowotne.
Jest niezbędny dla organizmu do tworzenia zarówno peroksydazy glutationowej, jak i reduktazy tioredoksyny. Te dwa enzymy są potrzebne do pośredniej redukcji niektórych utlenionych cząsteczek.
Ponieważ utlenianie jest związane z uszkodzeniem wątroby, przeciwutleniacze takie jak selen są niezbędne do zachowania zdrowej tkanki wątroby.
Badanie opublikowane w czasopiśmie Acta Biochemical Polonica wykazało, że pacjenci z przewlekłym zapaleniem wątroby typu B lub C, z alkoholową, autoimmunologiczną lub kryptogenną przewlekłą chorobą wątroby mieli znacznie mniej selenu we krwi niż osoby zdrowe.
Selen jest również potrzebny do utrzymania elastyczności tkanek w wątrobie, szczególnie u osób z przewlekłą chorobą wątroby. Wiele chorób wątroby może prowadzić do usztywnienia tkanek i miejscowych naczyń krwionośnych. Selen pomaga zachować i utrzymać elastyczność, wspierając jednocześnie zdrowe krążenie wątrobowe.
Podsumowanie
Jak wygląda stan zdrowia Twojej wątroby? W naszym nowoczesnym życiu jesteśmy narażeni na toksyny znajdujące się w powietrzu, żywności, lekach, które przyjmujemy i wielu innych substancjach.
Stosując suplementy ziołowe i minerały śladowe, takie jak te wymienione powyżej, możesz zapewnić wątrobie surowce, których potrzebuje do przetworzenia tych toksyn.