Kardamon to przyprawa, którą ludzie stosują od wieków zarówno w kuchni, jak i w medycynie. Kardamon pochodzi z nasion kilku różnych roślin, które należą do tej samej rodziny co imbir. Ma charakterystyczny smak, który uzupełnia zarówno słodkie, jak i pikantne potrawy. Ludzie mogą używać nasion i strąków kardamonu w curry, desery i dania mięsne, jak również w napojach, takich jak kawa i herbata chai. Ludzie mogą również wziąć kardamon jako suplement dla jego korzyści zdrowotnych.
Kardamon zawiera fitochemikalia, które mają właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Ludzie mogą kupić kardamon jako: całe strąki nasion z nasionami, zmielony proszek przyprawy kardamonu, olejek eteryczny lub suplement ziołowy, zwykle w postaci kapsułki. Badacze przeprowadzili kilka małych badań dotyczących kardamonu, których wyniki sugerują, że ma pewne korzyści zdrowotne. Chociaż badania te są obiecujące to większe i kontrolowane badania są niezbędne.
Spis treści
Najważniejsze właściwości kardamonu
Zdolność przeciwdrobnoustrojowa
Osoba może korzystać z antybakteryjnej zdolności kardamonu. Olej z nasion kardamonu może być w stanie zabić bakterie i grzyby. Jedno z badań wykazało, że olejek eteryczny kardamonu był skuteczny w zabijaniu kilku różnych rodzajów bakterii i grzybów. Naukowcy zasugerowali, że aktywność antybakteryjna olejku może wynikać z jego zdolności do uszkadzania błony komórkowej niektórych bakterii.
Olejek eteryczny z kardamonu wykazał aktywność przeciwdrobnoustrojową wobec prawie wszystkich mikroorganizmów testowych, podczas gdy w innym badaniu stwierdzono, że olejek ten może być składnikiem nowych leków przeciwdrobnoustrojowych. Przed użyciem zawsze powinno się porozmawiać z lekarzem. Niektóre produkty mogą wchodzić w interakcje z istniejącymi lekami lub powodować skutki uboczne.
Zdrowie serca
Niektóre badania na zwierzętach powiązały kardamon z poprawą zdrowia serca, choć potrzeba jeszcze wielu badań, zanim naukowcy dowiedzą się, jak przyprawa wpływa na zdrowie serca u ludzi. Wyniki badania przeprowadzonego na szczurach sugerują, że kardamon może pomóc w ochronie przed zawałem serca.
Autorzy sugerują, że jego aktywność przeciwutleniająca może pomóc poprawić funkcjonowanie serca, ale zauważają potrzebę badań na ludziach, aby potwierdzić te ustalenia. Inne badanie na szczurach okazało się, że olejek kardamonowy może pomóc poprawić poziom cholesterolu u szczurów. Naukowcy karmili szczury dietą o wysokiej zawartości cholesterolu przez 8 tygodni. Szczury, które otrzymywały kardamon miały znacznie niższy poziom cholesterolu i trójglicerydów na końcu badania.
Zobacz również: Zioła na serce
Zdrowie jamy ustnej
Kardamon może pomóc zrównoważyć pH w jamie ustnej. Podczas gdy wiele osób może myśleć o mięcie i cynamonie jako odświeżaczach oddechu, ludzie używali kardamonu do tego celu od wieków. Zrobili to nie tylko ze względu na jego smak. Kardamon może pomóc zwalczać bakterie w jamie ustnej, co jest częstą przyczyną nieświeżego oddechu, ubytków i chorób dziąseł.
Ostatnie badanie wykazało, że nasiona i owoce kardamonu mogą pomóc w poprawie zdrowia jamy ustnej ze względu na ich właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Odkrycia wykazały, że ekstrakt z kardamonu był skuteczny w zakłócaniu bakterii, które mogą prowadzić do chorób lub infekcji dziąseł. W randomizowanym badaniu naukowcy poprosili uczestników o żucie nasion kopru włoskiego lub kardamonu przez 5 minut. Badacze odkryli, że żucie któregokolwiek z tych nasion skutecznie równoważyło pH w jamie ustnej, co może pomóc w zapobieganiu rozwojowi ubytków.
Zdrowie wątroby
W medycynie ajurwedyjskiej ludzie używają kardamonu ze względu na jego właściwości detoksykujące. Chociaż brak jest dowodów naukowych potwierdzających tę korzyść, kardamon wydaje się mieć pewne pomocne działanie na wątrobę, która odgrywa kluczową rolę w usuwaniu toksyn z organizmu. Jedno z badań dotyczyło osób z niealkoholową chorobą stłuszczeniową wątroby, które miały nadwagę lub otyłość. Uczestnicy, którzy wzięli zielone suplementy kardamonu miał poprawę w markerów zdrowia wątroby w porównaniu z tymi, którzy wzięli placebo.
W innym badaniu na zwierzętach, naukowcy karmione szczury wysokiej tłuszczu, wysokiej węglowodanów diety i pomiaru niektórych markerów zdrowia wątroby. Po 8 tygodniach, szczury, które otrzymywały kardamon miały niższy poziom stresu wątroby niż szczury, które jadły dietę bez suplementu. To odkrycie sugeruje, że kardamon może pomóc chronić wątrobę przed pewnymi rodzajami uszkodzeń.
Zobacz również: Zioła na wątrobę – jak poprawić funkcjonowanie wątroby?
Zapobieganie wrzodom
Podobnie jak imbir, jego kuzyn, kardamon może pomóc w dolegliwościach trawiennych. Niektórzy ludzie używają tej przyprawy do przygotowania herbaty łagodzącej problemu z żołądkiem. Może być również przydatny w ochronie żołądka przed wrzodami. W ostatnim badaniu naukowcy wywołali wrzody żołądka u szczurów, podając im duże dawki aspiryny. Następnie podali niektórym szczurom ekstrakt z kardamonu, aby zobaczyć, jak wpłynął on na ich wrzody. Szczury, które zjadły ekstrakt z kardamonu miały mniejsze i mniej wrzodów niż szczury, które go nie otrzymały. Inne badanie przyniosło podobne wyniki.
Naukowcy odkryli, że ekstrakt z kardamonu, w połączeniu z kurkumą i liściem sembungu, pomógł chronić przed wrzodami żołądka u szczurów. Niektóre ze szczurów otrzymywały samą aspirynę, podczas gdy inne otrzymywały ekstrakt ziołowy, a następnie aspirynę. Szczury, które otrzymywały ekstrakt miały mniej i mniejsze wrzody niż szczury, które nie otrzymywały ziół.
Zobacz również: Zioła na wrzody? 7 naturalnych ziół i sposobów leczenia