Czy możliwe jest obniżenie cholesterolu za pomocą ziół? Naturalne lub uzupełniające metody leczenia chorób serca często mają na celu kontrolę poziomu cholesterolu, obniżenie ciśnienia krwi i poprawę zdrowia serca. Zazwyczaj badania nad takimi metodami leczenia są ograniczone w porównaniu z konwencjonalnymi metodami medycznymi. Niewiele produktów naturalnych ma wystarczająco dużo badań, aby udowodnić, że mogą one obniżyć cholesterol klinicznie.
Jednak wiele osób doświadczyło pewnego sukcesu z alternatywnymi metodami leczenia, a niektóre suplementy obniżające poziom cholesterolu i naturalne środki mogą być pomocne. Zanim spróbujesz jakichkolwiek alternatywnych metod leczenia, skonsultuj się z pracownikiem służby zdrowia, aby ustalić, czy są one dla Ciebie bezpieczne. Składniki niektórych terapii alternatywnych mogą kolidować z niektórymi lekami lub mieć szkodliwe skutki uboczne.
Spis treści
Traganek (Astragalus)
Astragalus to zioło stosowane do wspierania układu odpornościowego w tradycyjnej medycynie chińskiej. Ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jest uważany za “adaptogen”. Oznacza to, że uważa się, że chroni organizm przed różnymi stresami.
Ograniczone badania sugerują, że astragalus może mieć pewne korzyści dla serca. Jednak według National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH), brakuje wysokiej jakości badań klinicznych na ludziach. Potrzeba więcej badań, aby dowiedzieć się, jak traganek może wpływać na poziom cholesterolu i ogólny stan zdrowia serca.
Zobacz artykuł: Traganek (Astragalus): właściwości i zastosowanie
Głóg
Głóg to krzew spokrewniony z różą. Jego jagody, liście i kwiaty były używane do leczenia problemów z sercem od czasów Imperium Rzymskiego. Niektóre badania wykazały, że roślina ta jest skutecznym lekiem na łagodniejsze formy niewydolności serca. Jednak wyniki badań są sprzeczne, ostrzega NCCIH. Nie ma wystarczających dowodów naukowych, aby wiedzieć, czy głóg jest skuteczny w innych problemach z sercem.Ponadto, głóg może mieć negatywne interakcje z wieloma lekami na receptę i innymi ziołami.
Nasiona lnu
Nasiona lnu pochodzą z rośliny lnu. Zarówno nasiona lnu, jak i olej lniany zawierają duże ilości kwasu alfa-linolenowego (ALA). Jest to kwas tłuszczowy omega-3, który może pomóc obniżyć ryzyko chorób serca. Badania nad korzyściami płynącymi z siemienia lnianego dla zdrowia serca przyniosły mieszane wyniki, donosi NCCIH. Niektóre badania sugerują, że preparaty z siemienia lnianego mogą pomóc w obniżeniu cholesterolu, szczególnie u osób z wysokim poziomem cholesterolu i kobiet po menopauzie.
Czerwony ryż drożdżowy
Czerwony ryż drożdżowy to składnik tradycyjnej medycyny chińskiej i kuchni. Wytwarza się go poprzez hodowlę czerwonego ryżu z drożdżami. Niektóre produkty z czerwonego ryżu drożdżowego zawierają znaczne ilości monakoliny K. Substancja ta jest chemicznie identyczna z aktywnym składnikiem leku obniżającego poziom cholesterolu – lovastatyną.
Produkty z czerwonych drożdży ryżowych zawierające tę substancję mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Inne produkty z ryżu czerwonych drożdży zawierają niewiele lub nie zawierają monakoliny K. Niektóre z nich zawierają również zanieczyszczenie zwane cytryniną. Zanieczyszczenie to może powodować niewydolność nerek. W wielu przypadkach nie ma sposobu, aby dowiedzieć się, które produkty zawierają monakolinę K lub cytrynę. Dlatego też trudno jest określić, które produkty będą skuteczne lub bezpieczne.
Suplementy steroli i stanoli roślinnych
Sterole roślinne i stanole to substancje występujące w wielu owocach, warzywach, orzechach, nasionach, ziarnach i innych roślinach.Niektóre przetworzone pokarmy są również wzbogacone o sterole roślinne lub stanole, takie jak wzbogacona margaryna, sok pomarańczowy lub produkty jogurtowe.Sterole roślinne i stanole mogą pomóc obniżyć ryzyko chorób serca. Pomagają one zapobiegać wchłanianiu cholesterolu przez jelito cienkie. To może obniżyć poziom LDL (złego) cholesterolu we krwi.
Czosnek
Czosnek to jadalna cebulka, która była używana jako składnik kuchni i lekarstwo przez tysiące lat. Może być spożywany na surowo lub po ugotowaniu. Jest również dostępny w formie suplementu, w postaci kapsułek lub tabletek.Niektóre badania sugerują, że czosnek może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, zmniejszyć poziom cholesterolu we krwi i spowolnić postęp miażdżycy, donosi NCCIH.
Jednak, jak w przypadku wielu alternatywnych terapii, badania przyniosły mieszane wyniki. Na przykład, niektóre badania wykazały, że przyjmowanie czosnku przez 1 do 3 miesięcy pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Jednak w finansowanym przez NCCIH badaniu nad bezpieczeństwem i skutecznością trzech preparatów czosnkowych nie stwierdzono długotrwałego wpływu na poziom cholesterolu we krwi.
Wniosek
Cholesterol to rodzaj tłuszczu znajdującego się we krwi. Chociaż organizm sam wytwarza cały potrzebny cholesterol, cholesterol pochodzi również z pokarmów, które spożywamy. Genetyka, wiek, dieta, poziom aktywności fizycznej i inne czynniki wpływają na ryzyko wystąpienia wysokiego poziomu cholesterolu. Wysoki poziom cholesterolu jest jednym z głównych czynników ryzyka chorób serca.
Zwiększa on szanse na rozwój choroby serca i zawału serca. Może również zwiększyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu. W szczególności, wysoki poziom cholesterolu lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) zwiększa ryzyko wystąpienia tych stanów. Cholesterol LDL jest często nazywany “złym” cholesterolem. Jeśli masz wysoki poziom cholesterolu, lekarz może przepisać leki lub zmiany w stylu życia. Na przykład, utrzymanie prawidłowej wagi ciała, zwiększenie aktywności fizycznej, spożywanie pokarmów bogatych w składniki odżywcze i rzucenie palenia może pomóc obniżyć poziom cholesterolu.