Site icon Zioła – herbcio.pl

Zioła przeciwzapalne – 9 propozycji

Czy zioła przeciwzapalne są skuteczne? Stan zapalny jest reakcją ochronną organizmu na uraz lub uszkodzenie. Wspomaga on naturalne procesy gojenia i naprawy. Problem zaczyna się wtedy, gdy w Twoim organizmie występuje chroniczny stan zapalny. Wiele współczesnych czynników stresogennych, takich jak zanieczyszczenie środowiska, nadwrażliwość pokarmowa i nadwaga, może prowadzić do przewlekłego stanu zapalnego.

Istnieje wiele różnych ziół i przypraw, które mogą pomóc Ci zmniejszyć lub zapobiec stanom zapalnym w Twoim organizmie.

Przewlekły stan zapalny został powiązany z wieloma różnymi chorobami, w tym z rakiem, cukrzycą, chorobą Alzheimera, chorobami serca i zaburzeniami koncentracji uwagi (ADD).

Nie musisz akceptować stanu zapalnego jako części współczesnego życia. Istnieje wiele różnych ziół, które mogą pomóc Ci zmniejszyć lub zapobiec stanom zapalnym w Twoim organizmie.

W przypadku sportowców często wykorzystywane są zioła przeciwzapalne, gdyż po ciężkich treningach organizm naturalnie wywołuje stan zapalny, aby odbudować m.in. mięśnie i mikrourazy.

Czytaj artykuł: Zioła dla sportowców

Kurkuma (Curcumin)

Czynnikiem przeciwzapalnym w kurkumie jest jej żółty pigment zwany kurkuminą. W medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej od dawna stosuje się kurkumę i kurkuminę do zmniejszania stanów zapalnych, a także do leczenia zaburzeń trawienia, ran i infekcji. Badania wykazały, że kurkumina działa również jako przeciwutleniacz i może zwalczać raka. Świeża lub sproszkowana kurkuma jest doskonała w curry, zupach i innych potrawach. Świeża kurkuma może być dodawana do świeżych soków warzywnych. Dostępne są również suplementy z kurkuminą.

Zielona herbata

Profilaktyczne działanie zielonej herbaty przeciwko chorobom układu krążenia i nowotworom jest dobrze znane. Nowsze badania wykazały, że zielona herbata może być skutecznym środkiem przeciwzapalnym, szczególnie w leczeniu zapalenia stawów. Może również zmniejszyć stan zapalny przewodu pokarmowego, potencjalnie pomagając warunki, takie jak choroba Crohna lub wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Zaleca się picie 3 do 4 filiżanek herbaty dziennie. Ekstrakt z zielonej herbaty można również znaleźć w postaci tabletek. A dla tych, którzy nie chcą kofeiny, dostępne są bezkofeinowe zielone herbaty.

Kora wierzby białej

Kora wierzby białej była stosowana w leczeniu bólu i stanów zapalnych od czasów starożytnego Egiptu i Rzymu. Wiele badań wykazało, że kora wierzby białej ma porównywalne działanie do aspiryny, ale z mniejszą ilością skutków ubocznych niż aspiryna. Zwykła dawka kory wierzby białej wynosi 240 mg dziennie. Istnieją również mieszanki ziołowe, które zawierają korę wierzby białej, które mogą być stosowane w przypadku ostrego zdarzenia, takiego jak ból głowy.

Kora sosny morskiej (Pycnogenol)

Kora z sosny morskiej (Pinus maritima) może być przetwarzana na pycnogenol. Ekstrakt ten jest stosowany od ponad 2000 lat, aby pomóc w gojeniu się ran, szkorbutu i wrzodów, a także zmniejszyć stan zapalny naczyń krwionośnych. Badania wykazały, że pycnogenol jest 50 do 100 razy silniejszy niż witamina E w neutralizowaniu wolnych rodników w organizmie. Stwierdzono również, że obniża ciśnienie krwi i ryzyko powstawania zakrzepów. Typowa dawka to 100-200 mg dziennie.

Papryczki chili (kapsaicyna)

Niezliczone odmiany ostrych papryczek, które mamy dzisiaj, zaczęły się jako jeden mały krzew (Capsicum annum), pochodzący z tropikalnych regionów obu Ameryk. Substancja chemiczna kapsaicyna jest tym, co sprawia, że papryka jest ostra. Każdy rodzaj papryki chili, jak cayenne czy jalapeno, zawiera kapsaicynę. Możesz używać papryki chili w postaci świeżej lub sproszkowanej w wielu potrawach, w tym w deserach. Suplementy zawierające kapsaicynę są często mieszane z innymi ziołami, aby stworzyć naturalne mieszanki przeciwzapalne.

Frankincense (Boswellia serrata)

Boswellia to odmiana drzewa pochodząca z Indii, Somalii, Etiopii i Półwyspu Arabskiego. Frankincense jest żywicą pozyskiwaną z drzew. Ma ona właściwości przeciwzapalne, przeciwartretyczne i przeciwbólowe. Żywica Boswellia jest obecnie stosowana w leczeniu zwyrodnieniowych i zapalnych chorób stawów.Jedno z badań wykazało, że połączenie Boswellia i kurkuminy było bardziej skuteczne w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów niż powszechnie stosowany lek syntetyczny. Zaleca się przyjmowanie 300-500 mg ekstraktu z Boswellia dwa lub trzy razy dziennie w przypadku trwających stanów zapalnych.

Koci pazur (Uncaria tomentosa)

To zioło pochodzi z drzewiastej winorośli pochodzącej z Peru. Kora kociego pazura była tradycyjnie stosowana w leczeniu zapalenia stawów, zapalenia kaletki maziowej i zaburzeń jelitowych. Badania wykazały, że może on zmniejszyć reakcje zapalne w organizmie i ma działanie ochronne przed zapaleniem przewodu pokarmowego. Możesz zrobić herbatę z kociego pazura z przygotowanej herbaty lub użyć 1000 mg kory na 8 uncji wody. Jest on również dostępny w postaci suchego ekstraktu w kapsułce. Zaleca się przyjmowanie od 20 do 60 mg dziennie.

Rozmaryn

W jednym z badań, uczestnicy otrzymywali małe ilości różnych wspólnych ziół i przypraw przez okres 7 dni. Rozmaryn wykazał jeden z najsilniejszych efektów ochronnych przed stanem zapalnym i utlenianiem. Innymi najlepszymi przyprawami były kurkuma, goździki i imbir. Badacze zauważyli, że ilości podawane z każdego zioła nie były większe niż to, co ktoś normalnie zjadłby w przyprawionej zupie, sosie lub innym daniu.

Imbir

Badania wykazały, że imbir ma lepszy efekt terapeutyczny niż niesteroidowe leki przeciwzapalne w leczeniu bólu i stanów zapalnych. Imbir hamuje również aktywację kilku genów biorących udział w odpowiedzi zapalnej. Według University of Maryland Medical Center, imbir może pomóc w zapobieganiu lub leczeniu nudności i wymiotów spowodowanych chorobą lokomocyjną, ciążą i chemioterapią. Może być również stosowany w celu zmniejszenia bólu w chorobie zwyrodnieniowej stawów i chorób serca. Imbir jest pyszny w wielu pikantnych potrawach, a także w herbatach, sokach i deserach.Imbir ma bardzo długą historię stosowania w różnych formach medycyny tradycyjnej/alternatywnej. Był używany do wspomagania trawienia, zmniejszania mdłości i zwalczania grypy i przeziębienia, aby wymienić tylko kilka.

Exit mobile version