Jakie zioła na serce? Zdrowa dieta to pierwszy krok w kierunku zdrowszego serca. Jedzenie dużej ilości warzyw, owoców, fasoli, pełnych ziaren, zdrowych tłuszczów, takich jak oliwa z oliwek, oraz chudego białka, takiego jak ryby i kurczak, nie ma sobie równych w zapobieganiu zawałom serca i udarom mózgu.
Ale sposób przygotowania tych pokarmów również robi wielką różnicę. Wykazano, że różne zioła dodatkowo wzmacniają zdrowie serca.
Spis treści
Zioła na serce: Cynamon
Cynamon pomaga sercu na kilka sposobów. Przegląd 10 wcześniejszych badań z 2013 r. wykazał, że niewielka dzienna dawka cynamonu obniża poziom cholesterolu całkowitego, “złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów, szkodliwego rodzaju tłuszczu we krwi. Obniżył również poziom cukru we krwi, chroniąc przed cukrzycą, która zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu.
Spożywanie: Posypać płatki owsiane, dodać do smoothies, lub wymieszać do bezmięsnego lub indyczego chili.
Zioła na serce: Kardamon
Jedno z badań wykazało, że kardamon, intensywna przyprawa często występująca w daniach kuchni indyjskiej, może obniżać ciśnienie krwi. Badania wykazały również, że pomaga on obniżyć ryzyko powstawania zakrzepów krwi.
Spożywanie: Znajdź to zioło zmielone lub w formie strąków w sklepie z przyprawami. Możesz dodać zmielone nasiona do dowolnego dania kuchni azjatyckiej lub meksykańskiej. Możesz też jeść całe strąki jako przekąskę. Najpierw opiecz je na patelni na średnim ogniu, aż będą aromatyczne, a następnie dodaj do nich zdrową dla serca oliwę z oliwek.
Zioła na serce: Czosnek
Jeśli zależy Ci na zdrowiu serca, nie możesz zapomnieć o czosnku. W artykule z 2016 roku, w którym dokonano przeglądu 20 wcześniejszych badań, wykazano, że czosnek znacząco obniża ciśnienie krwi. A inne badanie przeglądowe z udziałem 2300 osób wykazało, że obniża poziom cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL aż o 10% u tych, którzy mieli wysoki poziom cholesterolu na początku.
Spożywanie: Dodawaj do zup, gulaszu i zapiekanek. Mocz w oliwie z oliwek z warzywami takimi jak szpinak czy jarmuż. Możesz również przyjmować suplementy diety zawierające czosnek.
Zioła na serce: Imbir
Badania wykazały, że spożywanie tego pikantnego korzenia może zmniejszyć ryzyko wystąpienia nadciśnienia. Ludzie, którzy jedli go więcej, mieli najniższe ryzyko. Autorzy badania zalecają 2-4 gramy (lub około ½ łyżeczki do łyżeczki) dziennie, aby zapobiec temu problemowi z sercem.
Spożywanie: Posiekaj go i dodaj na surowo do sałatek lub wrzuć do stir-fry i dań azjatyckich.
Zobacz również: Imbir – 9 naukowo udowodnionych korzyści zdrowotnych imbiru
Zioła na serce: Kurkumina
Ta substancja znajduje się w kurkumie i nadaje przyprawie jej bogaty, żółty kolor. Badania wykazały, że kurkumina przynosi wiele korzyści dla serca: zapobiega niebezpiecznym zakrzepom krwi, obniża poziom cholesterolu i zmniejsza stany zapalne, które prowadzą do zawałów serca i udarów mózgu. Może również chronić przed niewydolnością serca, kiedy to serce nie pompuje krwi tak dobrze, jak powinno. Badania pokazują, że kurkumina może być równie skuteczna jak leki i ćwiczenia fizyczne w poprawie zdrowia naczyń krwionośnych.
Spożywanie: Wrzuć do pieczonych warzyw, takich jak kalafior, cebula i marchew, lub dodaj do ryżu lub zup. Niektórzy ludzie zażywają suplementy z kurkumą, aby uzyskać więcej korzyści.
Zobacz również: Kurkuma: 4 najważniejsze zalety
Zioła na serce: Berberys (Berberyna)
Berberyna to związek, który pochodzi z kilku roślin, berberyna jest używana do produkcji suplementu. Badania wykazały, że pomaga sercu na kilka sposobów, w tym obniża poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów oraz zwiększa poziom cholesterolu HDL. Poprawia również poziom cukru we krwi.
Spożywanie: Twoim najlepszym zakładem jest suplement berberyny, ponieważ związek ten jest trudny do uzyskania z żywności. Niektórzy ludzie wsypują zawartość kapsułki berberyny do smoothie.
W przeciwieństwie do większości leków na receptę, zioła i suplementy nie są kontrolowane pod względem jakości i dawkowanie może być różne w zależności od partii, nawet jeśli pochodzą od tego samego producenta. Ponadto, ryzyko i ograniczenia nie są opisane na etykiecie suplementu. Rozważ przedyskutowanie tych kwestii z lekarzem.
Oprócz stosowania smacznych ziół, staraj się przygotowywać jedzenie w zdrowy sposób. Zamiast smażyć kurczaka i ryby na głębokim tłuszczu, piecz je w piekarniku. Do gotowania używaj oliwy z oliwek i oleju rzepakowego. I zamiast codziennego jedzenia mięsa spróbuj potraw takich jak tofu. Wszystkie te środki sprawią, że zdrowe odżywianie stanie się dziecinnie proste!