Site icon Zioła – herbcio.pl

Zioła na obniżenie cukru we krwi

Zioła na obniżenie cukru we krwi? Wiele popularnych ziół i przypraw ma właściwości obniżające poziom cukru we krwi, co czyni je przydatnymi dla osób z cukrzycą typu 2 lub z wysokim ryzykiem jej wystąpienia.

W ostatnich latach przeprowadzono wiele badań klinicznych, które wykazały potencjalne powiązania między terapiami ziołowymi a poprawą kontroli glukozy we krwi, co doprowadziło do wzrostu liczby osób z cukrzycą stosujących te bardziej “naturalne” składniki, aby pomóc w zarządzaniu chorobą.

W rzeczywistości, ponieważ niektóre zioła, witaminy i suplementy mogą wchodzić w interakcje z lekami przeciwcukrzycowymi (w tym insuliną) i zwiększyć ich działanie hipoglikemizujące, często twierdzi się, że stosowanie terapii naturalnych może obniżyć poziom cukru we krwi do niebezpiecznie niskiego poziomu i zwiększyć ryzyko innych powikłań cukrzycy.

Niezależnie od zamierzonych powodów stosowania tych konkretnych ziół, zawsze należy najpierw omówić swoje plany z lekarzem i zespołem opieki zdrowotnej zajmującym się cukrzycą, aby upewnić się, że są one bezpieczne dla Twojego stanu zdrowia i ustalić odpowiednią dawkę.

Zioła i pochodne roślin wymienione poniżej były tradycyjnie stosowane przez ludność tubylczą w leczeniu cukrzycy, na obszarach, na których rosną.

Czosnek pospolity (Allium sativum)

Czosnek pospolity (Allium sativum) i uważa się, że oferuje właściwości przeciwutleniające i efekty mikrokrążenia. Chociaż niewiele badań bezpośrednio łączy allium z insuliną i poziomem glukozy we krwi, wyniki są pozytywne.

Allium może powodować obniżenie poziomu glukozy we krwi, zwiększać wydzielanie i spowalniać degradację insuliny. Dostępne są jednak ograniczone dane i konieczne są dalsze badania.

Brazylijska orchidea (Bauhinia forficata)

Bauhinia forficata rośnie w Ameryce Południowej i jest wykorzystywana w brazylijskich kuracjach ziołowych. Roślinę tę określa się mianem “insuliny roślinnej”. Myrcia uniflora jest również szeroko stosowana w Ameryce Południowej. Badania nad stosowaniem tych ziół w postaci naparów sugerują, że ich działanie hipoglikemizujące jest przeceniane.

Coccinia indica

Coccinia indica rośnie dziko na całym subkontynencie indyjskim. Zioło to, tradycyjnie stosowane w medycynie ajurwedyjskiej, wykazuje właściwości insulinomimetyczne (tj. naśladuje działanie insuliny).

W badaniach z udziałem coccinia indican odnotowano znaczące zmiany w kontroli glikemii, dlatego eksperci uważają, że powinno być ono dalej badane.

Figowiec pospolity (Ficus carica)

Ficus carican, czyli liść figowy, jest dobrze znany jako lek przeciwcukrzycowy w Hiszpanii i południowo-zachodniej Europie, ale jego aktywny składnik nie jest znany. Niektóre badania na zwierzętach sugerują, że liść figowy ułatwia wchłanianie glukozy.

Skuteczność tej rośliny w leczeniu cukrzycy nie została jednak jeszcze potwierdzona.

Żeń-szeń

Żeń-szeń to wspólna nazwa dla wielu różnych gatunków roślin.

W niektórych badaniach z wykorzystaniem żeń-szenia amerykańskiego odnotowano obniżenie poziomu glukozy we krwi na czczo. Odmiany obejmują żeń-szeń koreański, żeń-szeń syberyjski, żeń-szeń amerykański i żeń-szeń japoński.

W niektórych dziedzinach roślina ta, szczególnie gatunki panax, jest okrzyknięta “lekiem na wszystko”. Podobnie jak w przypadku wielu ziół stosowanych na całym świecie w leczeniu cukrzycy, potrzebne są dalsze długoterminowe badania w celu zweryfikowania skuteczności żeń-szenia.

Gurmar (Gymnema sylvestre)

Gymnema sylvestre jest również stosowana w tradycyjnej medycynie ajurwerdyjskiej. Roślina ta rośnie w lasach tropikalnych południowych i środkowych Indii i została powiązana ze znacznym obniżeniem poziomu glukozy we krwi. W niektórych badaniach na zwierzętach odnotowano nawet regenerację komórek wysepek i wzrost funkcji komórek beta.

Przepękla ogórkowata  (Momordica charantia)

Momordica Charantia występuje pod wieloma nazwami i pochodzi z niektórych obszarów Azji, Indii, Afryki i Ameryki Południowej. Sprzedawany jako charantia, znany jest również jako karela lub karolla i gorzki melon. Zioło może być przygotowane na wiele różnych sposobów i może być w stanie pomóc diabetykom w wydzielaniu insuliny, utlenianiu glukozy i innych procesach. Odnotowano również ostry wpływ na poziom glukozy we krwi.

Święta bazylia (Ocimum sanctum)

Ocimum sanctum to zioło stosowane w tradycyjnych praktykach ajurwedyjskich, powszechnie znane jako święta bazylia. Kontrolowane badanie kliniczne wykazało pozytywny wpływ na poposiłkowe i na czczo stężenie glukozy, a eksperci przewidują, że zioło to może poprawić funkcjonowanie komórek beta i ułatwić proces wydzielania insuliny.

Zobacz również: Bazylia: Korzyści zdrowotne

Opuntia streptacantha

Opuntia streptacantha (nopal) jest powszechnie znana jako kaktus kolczasty w jałowych regionach, w których rośnie. Mieszkańcy pustyni meksykańskiej tradycyjnie stosują tę roślinę do kontroli poziomu glukozy. Niektóre właściwości tej rośliny mogą wpływać na jelitowy wychwyt glukozy, a badania na zwierzętach wykazały znaczne obniżenie poposiłkowego stężenia glukozy i HbA1c.

Ponownie, aby zatwierdzić kaktus opuncji jako skuteczny środek wspomagający pacjentów z cukrzycą, potrzebne są długoterminowe badania kliniczne.

Ostropest plamisty (Silibum marianum)

Silibum marianum znany jest również jako ostropest plamisty i należy do rodziny astrowatych. Silymaryna zawiera wysokie stężenie flawinoidów i przeciwutleniaczy, z których część może mieć korzystny wpływ na insulinooporność. Rola ostropestu plamistego w kontroli glikemii jest słabo poznana.

Kozieradka pospolita (Trigonella foenum graecum)

Trigonella foenum graecum znana jest jako kozieradka i jest powszechnie uprawiana w Indiach, Afryce Północnej i części basenu Morza Śródziemnego. Jest również częścią leczenia Ayurverdic i jest szeroko stosowany w kuchni.

Z kilku niekontrolowanych badań, które zostały przeprowadzone na osobach chorych na cukrzycę typu 2, większość z nich wykazała poprawę kontroli glikemii. Dalsze badania są z pewnością uzasadnione.

Exit mobile version