Uprawa mięty, czyli na co zwrócić uwagę przy sadzeniu. Mięta, z rodziny Lamiaceae, jest wspaniałym wieloletnim ziołem, które można wykorzystać w sosach miętowych, herbatach, koktajlach.
Nazwa “Mentha” pochodzi z mitologii greckiej. Jedna z opowieści głosi, że nimfa Minthe była adorowana przez boga podziemi Hadesa. Jego królowa Sephony stała się zazdrosna i zamieniła nimfę w roślinę Mintę.
Spis treści
Która mięta jest najlepsza?
Generalnie mięta charakteryzuje się tym, że zamiera na zimę i można ją zbierać od późnej wiosny do połowy jesieni. Dobrze jest zbierać regularnie, aby utrzymać rośliny w zwartym stanie i zapewnić dużo nowych pędów. Zbierać należy zawsze od góry do następnego rosnącego pędu.
Mięta to także doskonała roślina towarzysząca, ponieważ odstrasza szkodniki, w tym mączliki, mrówki i myszy, a jej kwiaty przyciągają pszczoły, motyle i bzygowate.
Cztery główne grupy mięty to:
Mięta kędzierzawa (Spearmint)
Spearmint jest kwintesencją mięty i można ją znaleźć rosnącą na całym świecie. Smak liści jest delikatny i słodki z lekkimi nutami mentolowymi. Świetnie pasuje do ziemniaków i sosów miętowych.
Mięta pieprzowa
Mięta pieprzowa ma znacznie ostrzejszy smak niż spearmint i jest hybrydą mięty nawodnej (Mentha aquatica) i spearmint, mięty kędzierzawej. Liście można stosować w puddingach, ciastach, olejach, octach.
Mięta wonna
Ta mięta ma łagodniejszy i delikatniejszy smak, który jest bardziej podobny do spearmint niż mięty pieprzowej i jest idealny do robienia galaretek i dżemów, ponieważ utrzymuje swój smak po ugotowaniu.
Mięta długolistna
Te mięty mają długie liście i są znane albo ze względu na smak, albo ze względu na niesamowite kwiaty, które są wspaniałe dla pszczół, owadów zapylających i motyli.
Jeśli jesteś szukasz po prostu ogrodowej mięty rosnącej za tylnymi drzwiami, i przydatne we wszystkich rodzajach potraw i dań, sugerujemy miętę kędzierzawą (Spearmint).
Jak uprawiać miętę?
Mięta generalnie dobrze rośnie w każdej glebie, ale preferuje korzenie w cieniu i słońce na liściach. Rośnie i rozrasta się za pomocą podziemnych kłączy. Dzięki temu mięta rośnie szybko i pokrywa ziemię rozłogami, jeśli jest ona stale wilgotna.
Ponieważ jest łatwiejsza w uprawie niż w zwalczaniu, dobrze jest sadzić ją zawsze z ograniczonymi korzeniami, albo w pojemniku, albo w doniczce zagłębionej w ziemi. Doniczki z miętą zatapiamy w grządkach. Najlepiej rośnie przy dobrym zaopatrzeniu w wodę, bez zalewania, posadzona w miejscach o częściowym lub całkowitym nasłonecznieniu.
W przypadku uprawy w doniczkach, co roku należy przesadzać miętę związaną w doniczce, obracając pojemnik, usuwając bryłę korzeniową i dzieląc ją na pół. Przesadzić część w tym samym pojemniku z użyciem świeżego kompostu i połowę przesadzić do innej doniczki.
Ważne: Należy unikać uprawy różnych odmian mięty blisko siebie, zarówno w doniczkach, jak i na ziemi, ponieważ mogą one stracić swój indywidualny zapach i smak.