Uprawa rumianku w doniczce pozwala zachować kontrolę nad sytuacją. Możesz cieszyć się tymi pięknymi, małymi, białymi kwiatami, nawet jeśli masz tylko małe miejsce w rogu balkonu swojego mieszkania.
Istnieją dwa rodzaje rumianku: Rzymski, Chamaemelum nobile, i niemiecki, Matricaria recutita. Oba nadają się do uprawy w pojemnikach, ale rumianek niemiecki może osiągać duże rozmiary, więc do jego uprawy potrzebna będzie większa doniczka. Poniżej przedstawię więcej różnic między tymi dwoma gatunkami.
Spis treści
Dlaczego warto uprawiać rumianek w pojemniku?
Ogólnie rzecz biorąc, uprawa każdego zioła w pojemniku może ułatwić jego stosowanie. Jeśli znajduje się w pobliżu kuchni, jako część wystroju tarasu lub pokładu, łatwiej jest przynieść plony, gdy ich potrzebujesz. Jeśli natomiast kolor i zapach ziół znajdą się bliżej domu, na przykład tuż za oknem biura, łatwiej będzie cieszyć się kwiatami w miarę ich rozkwitu.
Uprawa w doniczkach pozwala także lepiej pilnować roślin pod względem pielęgnacji – jest bardziej prawdopodobne, że zauważysz inwazję szkodników lub doniczkę wymagającą podlania, gdy znajduje się ona tuż za drzwiami lub oknem. A gdy przestrzeń w ogrodzie jest ograniczona, często o wiele łatwiej jest znaleźć nowe miejsce na doniczkę niż wygospodarować kilka dodatkowych metrów kwadratowych na podniesioną grządkę lub rządek w ziemi.
Oprócz tych wszystkich czynników rumianek szczególnie dobrze sprawdza się w pojemnikach, ponieważ ma tendencję do samosiewu w całym ogrodzie. Po kilku latach od posadzenia pierwszej rośliny rumianku w gruncie może się okazać, że samosiewy pojawią się w miejscach, w których się ich nie spodziewaliśmy lub nie chcieliśmy.
W pojemniku łatwiej jest kontrolować jej skłonności do rozrastania się. Jest to także roślina, która dobrze znosi przesuszenie, więc jest praktycznie stworzona do życia w doniczce. Rośliny uprawiane w pojemnikach mają tendencję do szybszego wysychania niż rośliny uprawiane w gruncie w ogrodzie.
Jakby tego było mało, rumianek jest idealny nie tylko do sadzenia na zewnątrz. Rumianek można również uprawiać przez cały rok w pomieszczeniach zamkniętych! Niezależnie od tego, czego użyjesz, upewnij się, że jest wystarczająco solidne, aby nie przewróciło się łatwo i że nie zawiera żadnych potencjalnie szkodliwych substancji chemicznych, jeśli planujesz spożywać swoje zbiory. Na przykład wszystko, co zostało pomalowane farbą sprzed końca lat 70. ubiegłego wieku, może zawierać ołów.
Oczywiście zawsze możesz wybrać bardziej tradycyjne pojemniki z terakoty, gliny lub tworzywa sztucznego. Niezależnie od tego, czego użyjesz, upewnij się, że doniczka ma co najmniej pół centymetrowy otwór drenażowy rozmieszczony na dnie co 5 lub 7 cm. Rumianek poradzi sobie w czasie suszy, ale mokre korzenie go zabiją.
Należy pamiętać, że jeśli użyjesz czegoś takiego jak cement lub terakota i planujesz przenosić pojemnik do i z domu, może on popękać z powodu zmian temperatury. Lepszym wyborem może być żywica lub tworzywo sztuczne.
Jeśli chodzi o wielkość, nie należy stłoczyć rumianku. Ma on płytkie korzenie, ale wymaga przestrzeni, aby się rozłożyć. Kuszące jest oglądanie pięknych zdjęć na Pintereście, na których widać kompaktowe, przepełnione pojemniki na zioła, ale wiele z tych roślin nie ma wystarczająco dużo miejsca, aby się rozprzestrzenić i rosnąć.
Rumianek niemiecki potrzebuje pojemnika o szerokości co najmniej 30 cm i głębokości co najmniej 20 cm. Pamiętaj, że roślina ta osiąga wysokość do 60 cm w fazie dojrzałości, więc doniczka powinna być wystarczająco ciężka, aby utrzymać roślinę i zapobiec jej przewróceniu.
Jeśli planujesz uprawiać ją z rośliną towarzyszącą, na przykład bazylią, wybierz pojemnik o szerokości co najmniej 45 cm. Rumianek rzymski wymaga pojemnika o szerokości 45-60 cm, aby mógł się rozrastać, i głębokości około 45 cm.
Wybór właściwego miejsca
Rumianek przyciąga wszelkiego rodzaju pożyteczne owady, takie jak pszczoły, motyle, bzygowate i pasożytnicze osy, dlatego warto rozważyć ustawienie pojemników w pobliżu ogrodu ziołowego lub warzywnego albo innych jadalnych roślin doniczkowych, które wymagają zapylania.
Lubi też chłód, a w czasie upałów w pojemnikach jest zwykle cieplej niż w przypadku roślin rosnących w gruncie. Jeśli mieszkasz w ciepłym klimacie, umieść doniczki w miejscu, w którym będą częściowo zacienione w ciągu dnia, lub zaplanuj ich przenoszenie w razie potrzeby. W chłodniejszym klimacie może być uprawiana w pełnym słońcu.
Należy unikać umieszczania rumianku w doniczkach w miejscach, w których ciepło będzie się wzmagać, np. przy ścianie z cegieł. Jeśli temperatury w danym regionie przekraczają 37°C, w najgorętsze dni należy przenieść pojemnik w bardziej zacienione, chłodniejsze miejsce.
Po nadejściu chłodów, jeśli chcesz utrzymać zbiory, przenieś rośliny do domu. Należy pamiętać, że odmiana niemiecka jest jednoroczna, natomiast rzymska jest byliną. Żadna z tych roślin nie jest w stanie przetrwać więcej niż krótki, lekki mróz.
Przygotowanie doniczki
Przed użyciem jakiegokolwiek pojemnika warto upewnić się, że jest on sterylny, aby uniknąć chorób takich jak wilgoć. Należy to zrobić nawet w przypadku nowych pojemników zakupionych w sklepie.
Przetrzyj wnętrze mieszanką wybielacza i wody, w proporcji: jedna część wybielacza na dziesięć części wody.
Wybierz dobrej jakości mieszankę ziemi doniczkowej zawierającą mech torfowy, wermikulit lub kokos, które pomagają zatrzymywać wodę i poprawiają drenaż. Można też dodać trochę perlitu, który pomaga zwiększyć napowietrzenie i drenaż.
Następnie napełnij pojemnik do wysokości jednego cala poniżej jego krawędzi. Nie używaj ziemi ogrodowej, ponieważ musisz mieć pewność, że jest ona sterylna i wolna od nasion chwastów lub chorób przenoszonych przez glebę.
Zobacz również: Doniczki na zioła – jak wybrać odpowiedni pojemnik?
Jak uprawiać
Rumianek można wysiewać z nasion, sadzonek lub podziałów. Poniżej znajduje się krótkie omówienie tych metod, z dodatkowymi informacjami dotyczącymi uprawy w pojemnikach.
Z nasion
Nasiona można wysiewać w pomieszczeniach na 6-8 tygodni przed ostatnimi mrozami, aby zapewnić sobie dłuższy okres wegetacji. Jest to szczególnie przydatne, jeśli mieszkasz w rejonie, w którym latem panują upały, ponieważ rumianek przestaje rosnąć, gdy temperatura zbliża się do 37°C.
Nasiona można wysiewać do pojemników na nasiona lub tacek w celu późniejszego przesadzenia, albo bezpośrednio do pojemników na stałe.
Nasiona należy rozsypać na wierzchu gleby. Opcjonalnie można je lekko przysypać piaskiem. Nasiona potrzebują światła do kiełkowania, więc nie przykrywaj ich zbyt mocno. Utrzymuj glebę równomiernie wilgotną, a po dwóch tygodniach powinny pojawić się siewki. Umieść je w oknie, w którym będą miały zapewnione co najmniej 6 godzin światła dziennie, lub zapewnij im sztuczne oświetlenie.
Sadzonki należy przerzedzić, gdy osiągną wysokość jednego lub dwóch centymetrów. Na jedną komórkę powinna przypadać tylko jedna siewka, lub jedna roślina na 30-centymetrowy pojemnik.
Gdy rośliny osiągną wysokość 10-15 cm, można je przesadzić – jeśli rosną w komórkach nasiennych – zgodnie z poniższymi instrukcjami.
Gdy minie ryzyko przymrozków, nadszedł czas, aby zahartować rośliny i przygotować je do życia na zewnątrz. W tym celu należy umieścić pojemnik w osłoniętym, słonecznym miejscu na kilka godzin dziennie, stopniowo wydłużając ten czas w ciągu tygodnia. Można też wysiewać nasiona w pojemnikach na zewnątrz, gdy minie ryzyko przymrozków.
Z siewek lub sadzonek
Sadzonki rumianku można kupić wiosną w większości szkółek. Przed przesadzeniem do stałego pojemnika należy je zahartować, jak opisano powyżej, po ustąpieniu ryzyka przymrozków. Aby przesadzić sadzonki, należy wykopać w przygotowanym pojemniku dołek o szerokości dwa razy większej i głębokości takiej samej jak doniczka.
Umieść w nim sadzonkę, zasyp dołek ziemią i dobrze podlej.
Przez podział
Jeśli w ogrodzie rośnie rumianek rzymski, można go podzielić. Najlepiej zrobić to wczesną wiosną, zanim roślina zacznie wypuszczać nowe pędy. W tym celu należy wykopać kępę o szerokości około 15 cm cali i głębokości około 15 cm, a następnie rozdzielić kłącza na 2-3 części, z których każda powinna mieć co najmniej jedną łodygę.
Przesadź roślinę do pojemnika, przykrywając korzeń i 3 cm łodygi. Dobrze podlej i utrzymuj glebę w stanie równomiernej wilgotności.
Pielęgnacja i zbiory w pojemnikach
Rumianek ma płytkie korzenie i gdy jest młody, brak wody może być dla niego traumatycznym przeżyciem. Gdy roślina nabierze sił, dobrze ukorzeniona poradzi sobie z niewielką suszą. Rośliny potrzebują w sumie około 3 cm3 wody tygodniowo. Oznacza to, że jeśli w ciągu tygodnia spadnie 3 cm3 deszczu, nie musisz wyciągać węża. Umieść deszczomierz w swoim ogrodzie, aby zaoszczędzić na kosztach podlewania.
Palec może być także całkiem skutecznym narzędziem. Wystarczy wbić palec w glebę i sprawdzić, czy jest wilgotna. Podlewaj, gdy górna warstwa gleby o grubości 2 cm będzie sucha.
Rumianek rosnący w glebie ubogiej w składniki odżywcze staje się górą ciężki i słaby. Nawożenie przez podlewanie emulsją rybną raz w miesiącu, w ilości o połowę mniejszej niż zalecana przez producenta, po osiągnięciu przez rośliny dojrzałej wysokości. W przypadku uprawy roślin w pomieszczeniach zamkniętych należy stosować dezodoryzowaną emulsję rybną.
Rumianek może bez problemu przetrwać bez nawozów, jeśli rośnie w ogrodzie, ale w pojemniku potrzebuje trochę więcej miłości, ponieważ nie ma takiego dostępu do składników odżywczych. Roślina nie może wypuścić korzeni w celu znalezienia większej ilości składników odżywczych, ponieważ jest ograniczona przez pojemnik. Podlewanie powoduje także wypłukiwanie niektórych składników odżywczych z gleby, dlatego trzeba je uzupełniać.
Rumianek należy zbierać, gdy kwiaty są świeżo otwarte. Nie należy czekać, aż będą otwarte zbyt długo, i starać się nie zbierać ich przed całkowitym otwarciem. Świeżo otwarte kwiaty mają płaskie płatki lub płatki, które lekko zaginają się do środka. Kwiaty z płatkami zagiętymi do środka powinny być zbierane jak najszybciej. Zrywaj je, gdy tylko się pojawią, aby zachęcić do tworzenia nowych kwiatów przez cały sezon wegetacyjny. Aby zebrać rumianek, należy wyrwać kwiaty u nasady palcami lub nożyczkami, pozostawiając łodygi.
Aby zachować kwiaty, można je wysuszyć, a ich jabłkowy smak staje się jeszcze bardziej wyrazisty po wysuszeniu. Suszenie jest bardzo proste – można je umieścić w piekarniku na najniższym ustawieniu lub w dehydratorze. Ja jednak uważam, że pozostawienie ich na blasze do pieczenia z zachowaniem dużej ilości wolnego miejsca między poszczególnymi owocami, w miejscu z dobrą wentylacją, załatwia sprawę w ciągu kilku dni.
Zobacz również: Jak suszyć zioła w domu: 3 najlepsze sposoby
Aby wykorzystać świeże zbiory, nie należy myśleć, że herbata to jedyne rozwiązanie. Lubię dodawać posiekane liście do sałatek, a moi goście zawsze są zachwyceni, gdy dodaję do zupy lub ryby całe świeże kwiaty.
Zobacz również: Rumianek: 12 korzyści zdrowotnych