Jak uprawiać mniszek lekarski? Mniszek lekarski jest nie tylko dobrym źródłem pożywienia dla ptaków i pszczół, ale również większość roślin jest jadalna dla ludzi. Są zdrowe, łatwe w uprawie i jak się przekonasz poniżej, nie potrzebujesz nawet podwórka czy ogrodu, aby mieć pod ręką świeży mniszek lekarski.
Spis treści
Uprawa i historia
Obecnie jest to znienawidzony chwast, ale ten pochodzący z Azji Środkowej mniszek lekarski był początkowo importowany do Ameryki jako roślina spożywcza.
I oczywiście, bardzo dobrze sobie radził. T. officinale, należący do rodziny astrowatych (Asteraceae), można znaleźć w Europie, Ameryce Północnej, południowej Afryce, Ameryce Południowej, Nowej Zelandii, Australii, Indiach…
Nie tylko każda roślina produkuje średnio 5,000 nasion przenoszonych przez wiatr, ale są to byliny, które są odporne w strefach 3-10, przetrwają od nizin do ponad 8,000 stóp wysokości, tolerują mokre i zwarte gleby, ubogie i suche gleby, i są ogólnie wolne od szkodników i chorób. Ich największymi wrogami są króliki i ludzie.
Zielenina zawiera dużo wapnia, żelaza, witaminy C i potasu, a przy tym jest niskokaloryczna. Z wyjątkiem pędów kwiatowych, reszta rośliny jest całkowicie jadalna.
Mniszek lekarski może być również korzystny w uprawie obok innych roślin. Ich jasne, pełne pyłku kwiaty przyciągają wiele pożytecznych owadów, takich jak szerszenie, biedronki, trzmiele i inne zapylacze.
Długi, mocny korzeń palowy pomaga także w spulchnianiu gleby. Wrastając głęboko w ziemię, roślina udostępnia składniki odżywcze, do których inne rośliny mogą nie mieć dostępu.
Jak siać mniszek lekarski?
Nasiona mniszka lekarskiego można zbierać w stanie “dzikim” lub kupić, aby zasiać je w swoim ogrodzie.
Jeśli szukasz nasion mniszka lekarskiego i zieleni, możesz natknąć się na mniszek włoski (Cichorium intybus). Chociaż ta roślina również może być uprawiana jako roślina zielona, a jej liście wyglądają bardzo podobnie do liści prawdziwego mniszka lekarskiego, w rzeczywistości jest to rodzaj cykorii.
Nasiona można wysiewać w pomieszczeniach zamkniętych na cztery do sześciu tygodni przed upływem terminu ostatnich przymrozków w danym regionie.
Wypełnij głęboką tacę lub kilka doniczek z co najmniej 20 cm wilgotnej ziemi doniczkowej i wysiej nasiona w odległości 3-4 cm od siebie. Przykryj lekko podłożem, ale nie zakopuj ich, ponieważ nasiona potrzebują światła, aby wykiełkować.
Umieść doniczki lub tacę w ciepłym, słonecznym miejscu i utrzymuj je w stanie wilgotnym, ale nie podmokłym. Nasiona powinny wykiełkować w ciągu siedmiu do 21 dni.
Gdy rośliny osiągną wysokość 8-10 cm, a temperatura gleby na zewnątrz wyniesie co najmniej 10°C, można przesadzić sadzonki do ogrodu. Jeśli nie masz ogrodu lub podwórka, możesz przesadzić je do głębokich doniczek i trzymać na balkonie.
Jeśli wolisz wysiać nasiona na zewnątrz, możesz je zasadzić w dowolnym momencie po ostatnich silnych mrozach, o ile temperatura gleby wynosi co najmniej 10°C. Rozstaw nasiona w odstępach od 15-25 cm lub wysyp nasiona na powierzchnię gleby, a następnie przerzedź siewki. Jeśli chcesz zbierać młodą zieleninę (młode, delikatne listki), wysiej ją lub przerzedź na trzy cale.
Jak uprawiać mniszek lekarski?
Patrząc na to, jak rosną radośnie bez żadnej pomocy, mniszek lekarski nie jest trudnym typem zioła do uprawy. Ale jak wszystkie rośliny, mają swoje preferencje.
Mlecze preferują miejsca w pełnym słońcu, ale zazwyczaj najlepsze okazy pochodzą z roślin uprawianych w półcieniu. Jeśli uprawiasz je w pełnym słońcu, możesz zacieniać liście ciemną tkaniną lub przykryć rośliny pudełkiem na kilka dni przed zbiorem.
Te rośliny o korzeniach palowych uwielbiają trawniki i preferują glebę lekko kwaśną, o optymalnym pH 6,2-6,8. W razie potrzeby mogą jednak przetrwać w zakresie pH 6,0-8,5.
Mniszki lubią żyzną glebę, ale jeśli sadzisz je w ubogiej glebie, możesz dodać do niej kompostu. Mniszek rośnie na glebach ubogich w potas lub fosfor, ale najsmaczniejsza zielenina pochodzi z roślin uprawianych na bardziej żyznych glebach.
W przypadku uprawy na glebie żyznej lub wzbogaconej kompostem stosowanie dodatkowych nawozów nie jest konieczne.
Choć mniszek toleruje krótkotrwałe susze, smak i soczystość liści jest najlepsza, jeśli są one regularnie podlewane. W przypadku uprawy w pojemnikach należy utrzymywać glebę równomiernie wilgotną, ale nie podmokłą.
Porady dotyczące uprawy
Pielęgnacja
Mniszek rośnie dobrze bez większej uwagi, ale jeśli nie chcesz, aby rozprzestrzenił się po całym ogrodzie i trawniku, zbierz wszystkie kwiaty, zanim wytworzą nasiona.
Usunięcie kwiatów, zanim rośliny włożą dużo energii w produkcję nasion, zaowocuje większymi korzeniami, jeśli planujesz je również zebrać!
Ochrona przed szkodnikami i chorobami
Mniszek lekarski jest zazwyczaj wolny od szkodników i chorób, więc może to być najłatwiejsza jadalna roślina zielona, jaką można uprawiać! Ale nie tylko my uważamy, że liście są smaczne, więc mniszek lekarski od czasu do czasu przyciąga głodnych gości.
Króliki mogą stanowić poważny problem, gdy odkryją Twój ogród. Jeśli masz rodzinę królików przegryzających zieleninę, możesz spróbować zabezpieczyć rośliny za pomocą siatki drucianej.
Innymi gośćmi mogą być ślimaki, które można wyłapywać ręcznie.
Zbieranie
Najlepsze są młode, jasne liście, które są znacznie delikatniejsze i łagodniejsze w smaku niż starsze.
Najlepszym okresem na zbiór młodych liści jest wiosna, ale liście i kwiaty można zbierać w dowolnym momencie sezonu wegetacyjnego.
Liście należy ścinać jak najbliżej korzeni. Zerwij kwiaty, a łodygi wyrzuć na kompost. Świeże liście i kwiaty przechowuj w szufladzie na warzywa w lodówce z dala od światła, aby nie zżółkły. Najlepiej zjeść je zaraz po zebraniu, ponieważ w lodówce wytrzymają tylko do trzech dni. Przed użyciem dokładnie umyj liście i wysusz je w salaterce. Aby wysuszyć liście do późniejszego użycia, zwiń je w pęczek i powieś do góry nogami w przewiewnym, zacienionym miejscu.
Najlepszym sposobem na suszenie kwiatów jest suszenie ich bez łodyg, więc włóż kwiaty (i liście, jeśli wolisz) do suszarki w temperaturze 30-40°C, aż staną się chrupiące. Przechowuj wysuszone części roślin w szczelnie zamkniętym słoiku lub torbie w chłodnym, ciemnym miejscu.
Zbierz korzenie, gdy roślina ma dwa lata, jesienią lub wczesną wiosną. Dobrze umyć i używać korzenie świeże w kuchni lub nalewki. Aby przechowywać je przez dłuższy czas, posiekaj oczyszczone korzenie na jedno- lub dwucalowe kawałki i albo wysusz na powietrzu lub użyj dehydratora w temperaturze 35°C, aż staną się kruche. Następnie można je prażyć w piekarniku w temperaturze 90°C przez cztery godziny, zmielić i używać jako substytutu kawy.