Czy można zmielić zioła w robocie kuchennym? Dodawanie świeżych ziół i bogatych w składniki odżywcze przypraw do potraw podczas gotowania jest jednym z najprostszych sposobów na nadanie im smaku i aromatu.
W tym artykule chcę Ci pokazać, jakmożna mielić przyprawy, takie jak zioła, jak również zalecane narzędzie kuchenne do tego.
Spis treści
Czy można zmielić zioła w robocie kuchennym?
Tak, można, jednak proces wolniejszego ugniatania i rozbijania prowadzi do zachowania i wydobycia smaku i aromatu ziół. Innymi słowy, mielenie ziół w celu zachowania ich naturalnego smaku i aromatu wymaga minimalnego tarcia. W związku z tym, robot kuchenny nie jest idealnym urządzeniem do mielenia ziół.
Należy również pamiętać, że ostrza w niektórych robotach kuchennych nigdy nie będą w stanie trafić w rzeczy, które znajdują się naprawdę blisko podstawy miski, czyli poniżej zasięgu ostrza wewnątrz miski.
Używanie moździerza i tłuczka jest doskonałym podejściem do mielenia ziół i nadal zachowuje i wydobywa z nich oryginalny aromat, smak i zapach.
W przeciwieństwie do elektrycznych młynków i robotów kuchennych, moździerz i tłuczek są łatwe w użyciu, proste do czyszczenia. Jest to niedrogi sposób, aby uzyskać więcej smaku i aromatu do swoich przepisów kulinarnych.
Zobacz artykuł: Jak suszyć zioła w domu
Jakich idealnych narzędzi kuchennych możesz użyć do mielenia ziół?
Jak już wspomniałam wcześniej, mielenie ziół przed wrzuceniem ich do potraw jest bardzo dobrym pomysłem. Ale jaki będzie z tego pożytek, jeśli zmielisz zioła i stracisz ich naturalny smak podczas tego procesu?
Poniższe narzędzia kuchenne są niedrogie i dostępne w każdej kuchni i będą działać dobrze przy mieleniu ziół, zachowując ten naturalny aromat i składniki odżywcze.
Moździerz i tłuczek
Pierwsze narzędzie kuchenne, które powinno przyjść Ci do głowy, jeśli chodzi o mielenie ziół w moździerzu i tłuczku. Przez wieki, moździerz był tradycyjnym sposobem na mielenie przypraw przed rozwojem technologii.
Jakkolwiek stare lub niewyszukane to narzędzie kuchenne może brzmieć dla Ciebie, jest ono idealne do mielenia ziół na drobny proszek. Dzięki moździerzowi i tłuczkowi możesz z łatwością utrzeć świeże zioła na pastę.
Choć proces ten wymaga nieco siły i zaangażowania, rezultaty zazwyczaj pozwalają wydobyć optymalny smak i aromat ziół.
Istnieje wiele rodzajów moździerzy i tłuczków. Jeśli szukasz moździerza i tłuczka do ucierania ziół (co jest najlepszą opcją), polecam Ci ten wykonany z ceramiki, stali nierdzewnej lub granitu.
Tak, granit. Chropowate wnętrze moździerza pomaga również w rozdrabnianiu składników w nim zawartych.
Jeśli właśnie masz zamiar otworzyć nową kartę, aby wyszukać najlepszy moździerz i tłuczek do ziół sprawdź poniższy link.
Młynek do przypraw
Innym doskonałym sposobem na mielenie ziół i przypraw w kuchni jest użycie młynka do przypraw zamiast robota kuchennego.
Dobry młynek do przypraw może nie wyodrębniać olejów, ale na pewno rozwiąże twoje problemy, jeśli chodzi o nadanie formy proszku tym przyprawom i ziołom w młynku.
Jest to bardzo prosta rzecz do zrobienia w kuchni. Wszystko, co musisz zrobić, to umieścić przyprawy w młynku i nacisnąć przycisk, aby go włączyć i praca wykonana w krótkim czasie.
Może i jest to o wiele szybsze niż używanie moździerza i tłuczka, ale nic nie brzmi lepiej niż tradycyjna metoda. Prawda?
Inną ważną rzeczą jest, aby nie popełnić błędu przy wyborze młynka do przypraw do zakupu. Istnieją specjalne cechy, na które należy zwrócić uwagę w dobrym młynku do przypraw przed zakupem.
Sprawdź młynki do ziół tutaj >>
Młynek do kawy
W dzisiejszych czasach większość ludzi używa swoich młynków do kawy do mielenia przypraw. I jest to całkiem niezły pomysł. Jedyną złą rzeczą jest to, że Twój młynek do kawy może zacząć pachnieć i smakować laskami cynamonu.
Niemniej jednak, młynek do kawy działa dobrze w mieleniu przypraw, takich jak zioła. Jeśli chcesz użyć młynka do kawy do czynienia z tymi ziołami, zachęcam do zakupu młynków do kawy z tam lub więcej misek wymiennych mielenia. Pozwoli to na użycie jednej z nich do kawy, a dwóch pozostałych do ziół i przypraw.
Wałek do ciasta
Używanie wałka do robienia ciastek to coś więcej. Jest to kolejna doskonała alternatywa dla użycia moździerza i tłuczka. Jest prawdopodobne, że masz już wałek do ciasta w swojej kuchni. Doskonale!
Jeśli nie, to tylko kolejne tanie narzędzie kuchenne, które można kupić. Do mielenia przypraw, takich jak cebula, czosnek lub świeże zioła, wałek będzie działać dobrze.
Wszystko, co musisz zrobić, to posiekać zioła na małe kawałki, a następnie zmiażdżyć je za pomocą wałka.
Przygotuj się na ręcznik, aby posprzątać bałagan, który możesz zrobić. Użycie wałka do rozdrabniania ziół zwykle powoduje niewielki bałagan, w przeciwieństwie do moździerza i tłuczka.
Wymaga odrobiny nacisku, aby wszystko było jak w proszku! Warto też od czasu do czasu nałożyć olej do desek rzeźniczych w celu konserwacji drewna.
Używając małego młotka i miski
Jest to praktycznie opcja DIY mielenia przypraw. Jest to proces polegający na użyciu niektórych przedmiotów w taki sam sposób, jak w przypadku moździerza i tłuczka.
Ponieważ moździerz ma kształt miski, niektórzy ludzie używają bezpośrednio miski. Ale ta miska musi być wykonana z mocnego materiału, aby nie pękła, gdy naciskasz na zioła.
Kształt tłuczka można porównać do małego młotka. Upewnij się tylko, że dokładnie wyczyścisz te narzędzia przed użyciem. Podobnie jak w przypadku moździerza i tłuczka, ten sam wysiłek i styl są wymagane przy użyciu miski i młotka.
Chociaż jest to kreatywny sposób na mielenie przypraw, powinien być ostatnią opcją, gdy wszystkie powyższe urządzenia są daleko od twojego zasięgu. Oczywiście, mielenie ziół przy użyciu miski i młotka może być mniej skuteczne, ponieważ będziesz zbyt ostrożny, aby nie rozbić miski młotkiem.