Site icon Zioła na herbcio.pl

9 ziół i przypraw wspomagających odchudzanie

Zioła na odchudzanie? Jeśli Twój pomysł na idealny posiłek odchudzający to zwykły kurczak lub ryba z sałatką i brązowym ryżem, to brakuje Ci kilku głównych składników, które według badań pomagają organizmowi spalać tłuszcz: ziół i przypraw.

Zioła i przyprawy są najlepszym sposobem na dodanie smaku do żywności bez dodatkowych kalorii, cukru, sodu lub innych śmieci, co jest bardzo ważne, gdy próbujesz schudnąć. Dlaczego? To całkiem proste: Badania pokazują, że jeśli nie lubisz smaku tego, co jesz, jesteś znacznie mniej prawdopodobne, aby trzymać się każdej diety, bez względu na to, jak zdyscyplinowany jesteś. Zioła i przyprawy dodają potrawom smaku i mogą sprawić, że np. kawałek zwykłego kurczaka zamieni się w danie godne restauracji, dzięki odrobinie rozmarynu, papryki, soli morskiej i mielonego pieprzu.

Co więcej, wiele ziół i przypraw może pobudzić Twój metabolizm i pomóc Twojemu organizmowi szybciej spalać tłuszcz. Oto 9 ziół i przypraw o naukowo potwierdzonych właściwościach, które pomogą Ci schudnąć:

Kurkuma

Ta jaskrawo-kolorowa żółta przyprawa może pomóc organizmowi spalić tłuszcz, według badań przeprowadzonych w 2009 roku przez Tufts University, które wykazały, że myszy karmione kurkuminą – aktywnym składnikiem kurkumy – traciły więcej tłuszczu niż te, które stosowały tę samą dietę bez kurkuminy. Kurkuma, jako “przyprawa rozgrzewająca”, zwiększa ciepłotę ciała, co z kolei może pobudzić metabolizm. Przyprawa ta ma również wiele innych korzyści zdrowotnych, od pomocy w walce z chorobą Alzheimera po utrzymywanie hormonów w ryzach podczas “tego okresu w miesiącu”. Spróbuj dodać kurkumę do zup lub gulaszu albo posypać nią pieczone warzywa lub orzechy.

Cynamon

Wykazano, że ta klasyczna przyprawa świąteczna równoważy poziom cukru we krwi, pomagając ograniczyć łaknienie i utrzymać uczucie sytości na dłużej. Być może już teraz posypujesz cynamonem płatki owsiane, ale możesz zwiększyć jego dzienne spożycie, dodając go do twarożku, zwykłego jogurtu lub ulubionego naparu, aby uzyskać bardziej aromatyczną herbatę. Cynamon jest również doskonałym dodatkiem do pikantnych przypraw i marynat do mięs.

Cayenne

Jeśli kiedykolwiek przypadkowo dodałeś zbyt dużo tej przyprawy do potraw, to wiesz, że cayenne jest przyprawą rozgrzewającą. Oznacza to, że podobnie jak kurkuma, cayenne podnosi temperaturę ciała, pomagając w przyspieszeniu metabolizmu. W rzeczywistości, dodanie tej przyprawy do potraw może pomóc Ci spalić do 100 kalorii podczas jednego posiłku. Spróbuj posypać mielonym cayenne prażone orzechy lub w zupie, jajecznicy, domowej roboty dressingach lub dipach, aby uzyskać dodatkowego kopa.

Kminek

Zaledwie jedna łyżeczka dodana do jednego z posiłków dziennie może pomóc Ci spalić do trzech razy więcej tkanki tłuszczowej, według ostatnich badań przeprowadzonych na kobietach z nadwagą. To świetna wiadomość, zwłaszcza, że kminek jest tak uniwersalny i świetnie nadaje się do dodawania smaku niemal każdej potrawie. Wypróbuj go we wszystkim, od zup, gulaszu, dressingów i dipów, po smażone potrawy, marynaty, a nawet chlebki wiejskie i inne pikantne wypieki.

Imbir

Podobnie jak cynamon, imbir pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, co oznacza, że może zapobiec skokowi poziomu glukozy po posiłku bogatym w cukier lub węglowodany. Przyprawa ta ma również takie same właściwości spalające tłuszcz lub termogeniczne, jak kurkuma i cayenne. Zetrzyj świeży imbir do dań, na pieczoną rybę, do sałatki owocowej lub herbaty.

Czosnek

Może powodować cuchnący oddech, ale spożywanie większej ilości tego zioła może pomóc organizmowi w spalaniu tłuszczu, zgodnie z wynikami badania, które wykazało, że myszy na diecie z dodatkiem czosnku straciły więcej na wadze w ciągu 7 tygodni niż myszy bez niego. Chociaż wyniki te nie zostały potwierdzone u ludzi, z pewnością nie ma nic złego w dodawaniu większej ilości czosnku do swoich posiłków. Ostre zioło sprawia, że jedzenie jest smaczniejsze, zwłaszcza jeśli wybierzesz surowy czosnek, który zawiera więcej składników odżywczych.

Czarny pieprz

Podobnie jak imbir, czarny pieprz może pochwalić się wieloma właściwościami spalającymi tłuszcz.Mendez twierdzi, że przyprawa ta blokuje również tworzenie się nowych komórek tłuszczowych, co może pomóc w zapobieganiu przybierania na wadze. Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, spróbuj dodawać czarny pieprz do wszystkiego, co jesz – świetnie sprawdza się nawet w tradycyjnie słodzonych produktach, takich jak jogurt, twarożek i płatki owsiane.

Kardamon

Kardamon to kolejna z tych termogenicznych przypraw, co oznacza, że pomaga zwiększyć temperaturę ciała i metabolizm. Ulubiona w kuchni indyjskiej, kardamon jest fantastyczny zmieszany z gałką muszkatołową, cynamonem, goździkami i imbirem do domowej mieszanki curry lub herbaty chai. Możesz również spróbować dodać trochę tej cytrusowej przyprawy do wypieków, kawy lub dziczyzny, np. jagnięciny.

Mniszek lekarski

Choć wielu ogrodników uważa mniszek lekarski za uciążliwy chwast, roślina ta zyskuje coraz większą popularność wśród szefów kuchni i domowych kucharzy jako pożywny sposób na dodanie smaku potrawom i napojom. Jak się okazuje, ten “chwast” ma również pewne korzyści związane z utratą wagi, pomagając zmniejszyć wzdęcia, jednocześnie zwiększając spożycie witamin takich jak A, C i E, a także minerałów takich jak żelazo i potas.

Zobacz również artykuł: Jak uprawiać mniszek lekarski

Exit mobile version